Fysik

Modstand ved kørelys

23. august 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogle der kan hjælpe mig med at bestem værdien af R når spændingsfaldet over pæren skal være 10,8 V i opgave C (vedhæftede billede)

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2013 af hesch (Slettet)

#0:

a)  Benyt:  P = U2 / R.   Dette fordi  P= U * I   og I = U / R.

b)  Benyt :  P = U * I  og R = U / I. 

      Glødetrådens resistans mindskes fordi den gløder ved en lavere temperatur  ( resistansens temperaturkoefficient )

c)   Vælg det kredsløb, der ændrer spændingen over pæren, når K skifter.

      R = ΔU / I , hvor ΔU = 12V - 10,8V


Svar #2
23. august 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

har lavet opgave A og B :)

Desuden har jeg lavet den første dele af opgave c, hvor det rigtige svar er Kredsløb B.

Har det ikke en betydning, at pæren og modstanden "R" sidder parallel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2013 af hesch (Slettet)

#2:   I det kredsløb, der virker, sidder modstand og pære i serie. !

Hvis du mener, at kredsløb B virker, så forklar lige hvorfor og hvordan.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2013 af hesch (Slettet)

#3:  Jeg har opfordret dig til at skrive en forklaring, fordi jeg så kan rette dine misopfattelser af, hvordan sådanne kredsløb virker.

Hvis du hverken kan forklare kredsløb A eller B's virkemåde, så spørg dog !


Svar #5
23. august 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Undskyld - jeg var lige optaget med noget andet... Jeg værdsætter dine svar :)

Jeg har begrunden at det er kredsløb B med: "Det ses, at det er kredsløb B, da når K er tilsluttet, så vil noget af strømmen løbe igennem modstanden. Ved Kredsløb A, når K er tilsuttet, så mindskes modstanden over pæren dvs. det der sker den modsatte effekt: der kommer mere strøm til pære"

 

Hvorfor sidder det ikke parallent? Hvis man eksempelvis ser på hjemmesiden: http://www.ahorn.dk/asu/base/elhtm/elstrom2/kredsl.asp, hvor der er et eksempel på et parallelt-kredsløb,så ligner det lidt det kredsløb, som der er her i opgaven... Hvor den ene pære bare er en modstand istedet...


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2013 af hesch (Slettet)

#5:  I kredsløb B, er der ikke noget af strømmen, der løber gennem modstanden. Der løber noget ekstra strøm gennem modstanden, når K  lukkes. Men det kan pæren jo være ligeglad med, den kan kun mærke den spænding, der ligger over den, og dermed den strøm, der løber gennem den. Spændingen over pæren vil være 12V, uanset om K er åben eller lukket.

I kredsløb A er der sat en modstand i serie med pæren. Strømmen, der skal løbe gennem pæren, skal også løbe gennem modstanden, når K er åben, og der vil komme et spændingsfald over R på 1,2V, således at spændingen over pæren bliver 12V - 1,2V = 10,8V, og du vil få kørelys.   Når K  lukkes, vil R blive kortsluttet, og spændingsfaldet over R bliver 0V,  med fulde 12V over pæren til følge, og du får nærlys.


Svar #7
24. august 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Ikke, at jeg siger, at du tager fejl, men underligt at min lærer sagde det var kredsløb B der var det rigtige :O

- han virkede dog som om, at han var lidt usikker på hvordan opgaven skulle forståes xD


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2013 af hesch (Slettet)

#7:  Så er det da godt, at jeg ikke er usikker.    :)

Er der noget i  #6 du ikke forstår ?


Svar #9
25. august 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Tror godt jeg forstår dig :) Det er nok mere med at forstå om åben = forbundet eller hvordan :I Synes opgaven skaber en dele forvirring :/

Er det rigtigt forstået:

Åben = forbundet og lukket = ikke forbundet?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. august 2013 af hesch (Slettet)

#9:  Nej, K er i opgaven tegnet i åben tilstand, og der er således ingen forbindelse gennem denne.

Til orientering:  Relækontakter tegnes altid i passiv tilstand ( strømløs spole ), og en kontakt af denne type benævnes en sluttekontakt ( modsat en brydekontakt ). Således vil en sluttekontakt, som K, lukke når der sættes en spænding over dens spole, og vica versa.


Svar #11
25. august 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Arh okay :) Har forstået opgaven - det giver jo rentfaktisk god mening... Kredsløb B er jo parallel - ligesom i huse, hvor spændingen jo heller ikke falder. Mange tak for hjælpen :D

Skriv et svar til: Modstand ved kørelys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.