Fysik

Fysik b niveau

25. august 2013 af eray (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa jeg sidder søndag morgen og vil gerne gå igang med min fysik aflevering, jeg har brugt lidt lang tid på den nu, men er ikke kommet nogle vejne derfor valgte jeg at spørge om at få hjælp med den, da jeg ikke kan se hoved og hale i den!  Opgaven ser således ud:

H. H. Olsen vil lave et naturreservat, som
skal bestå af en å, der i størrelse ligner
Gudenåen og vandet til denne å skal pumpes
op fra undergrunden. (En typisk dag
strømmer der knap 25m3 vand pr. sekund
gennem Tange-værkets turbiner.)
Vandet ligger i forskellige dybder. Antag at
vandet i gennemsnit skal pumpes op fra 1
kms dybde.
b) Hvor stor en nytteeffekt skal der
bruges for at løfte vandet op fra
undergrunden, hvis en å af Gudenåens dimensioner skal laves?
c) Hvor mange år vil en sådan flod kunne strømme, hvis vandet tages fra Kufra-bassinet?
d) Grundfos leverer pumper. En af deres pumper har en nyttevirkning på 87%. Hvor stor en
effekt skal et kraftværk levere, for at der er energi nok til at holde pumperne kørende

Det er disse 3 spørgsmål jeg ikke kan finde rundt i ved afleveringen, jeg håber der er nogle som kan hjælpe mig! :))


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2013 af mathon

b)

at løfte 25 m3 vand 1 km kræver
nytteenergien
                         Enytte = m • g • d = (V • ρ) • g • d = (25 m3) • (1000 kg/m3) • (9,82 N/kg) • (1000 m) =
                                                            2,455·108 Nm = 2,455·102·108-2 J = 245,5·106 J = 245,5 MJ
                                                                                    


at løfte 25 m3 vand 1 km/s kræver
nytteeffekten
                        Pnytte = Enytte / t = (245,5 MJ / (1 s) = 245,5 MW


Svar #2
25. august 2013 af eray (Slettet)

Er det muligt du kan forklare mig hvad du har gjort så det er lidt lettere at finde rundt i det? Og hvordan du får det til svaret 245,5?? :) Mange tak for din hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2013 af mathon

c)

    Elkraftslevering
                                  Pfornøden = Pnytte / 0,87 = (245,5 MW) / 0,87 = 282,184 MW


Svar #4
25. august 2013 af eray (Slettet)

Er det muligt du kan fortælle mig i punktform hvad du har gjort?? 


Skriv et svar til: Fysik b niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.