Matematik

funktioner

26. august 2013 af carojensen234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

816:

Opstil en tabel over sammenhørende x- og y-værdier, for hver
af funktionerne f og g, når

f(x) = -1/3x+3 og g(x)= x + 7.

Tegn graferne og angiv monotoniforholdene for hver af funktionerne. Aflæs koordinaterne til de to linjers skæringspunkt og kontroller om aflæsningen er korrekt ved indsættelse i forskifterne. 


på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2013 af LubDub (Slettet)

hvad er du selv kommet frem til  ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvad har du problemer med her?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2013 af Stats

Ved en funktion f(x) = (-1 / (3x)) + 3 er det x-værdien vi tager ind x = 1 ⇒ f(1) = (-1 / (3·1)) + 3 = 2,6667

x   ;   f(x)
-5  ;  3,0667
-4  ;  3,0833
-3  ;  3,1111
-2  ;  3,1667
-1  ;  3,3333

0  ;  ikke defineret (division med 0)

1  ;  2,6667
2  ;  2,8333
3  ;  2,8889
4  ;  2,9167
5  ;  2,9333

Vi kan se at funktionen er fra ]-∞;0[ voksende og fra ]0 ; ∞[ voksende

Du skal nu gøre det samme med funktionen g(x)...

Når det er gjort skal du løse ligningen f(x) = g(x) ⇔ (-1 / (3x)) + 3 = x + 7

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Der er formodentlig tale om funktionen

f(x) = -(1/3)·x + 3

Det er, hvad der skrevet i #0. Der skal en parentes omkring alt i nævneren for at fortolke det, som du gør.

Læg specielt mærke til ordlyden i opgavens formulering i #0:

Aflæs koordinaterne til de to linjers skæringspunkt og kontroller om aflæsningen er korrekt ved indsættelse i forskifterne. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2013 af Stats

#4 Det sidste du skriver, giver god mening, men jeg ser altid 3x værende som (3x), og så er det ligegyldigt om det er 4/3x+10 så vil ligningen i mine øjne stadig være (4/(3x)) + 10, da gangetegnet imellem 3 og x ikke bliver brugt...

Kan godt se at du har ret, med hensyn til funtionen af, f .. :)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er så en forkert opfattelse.  4/3x kan kun betyde (4/3)·x når det er skrevet sådan med skrå brøkstreg. Hvis man ønsker at udtrykke noget andet end dette, er man tvunget til at benytte parenteser, som for eksempel i 4/(3x) .

I øvrigt er 4/3x+10 ikke en ligning, men et udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2013 af Stats

Ok.. Tror også det er fordi, at man ikke plejer at se udtrykkende i dag, som ''computer form''. Men da fik jeg da alligevel lært lidt igen idag..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

(udtrykkene).


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. august 2013 af Stats

jaja, nu skal vi heller ikke gå i for små sko.. ;)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.