Matematik

Fejl opstået ved differention

28. august 2013 af Andersbovbjerg (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle!

Jeg forsøger at differentiere denne funktion algebraisk:

A(x) = 0.5 • x • √(10- x2)

og er indtil videre nået frem til resultatet:

A´(x) = 0.5 • √(10- x2) - (x2)/√(102 - x2)

Men ifølge Mathcad, så skulle jeg gerne få det til:

A´(x) = 0.5 • √(102 - x2) - (x2)/[2 • √(102 - x2)]

Hvordan ville I løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er Mathcad, der har ret. Man har jo

A'(x) = 0,5·x·√(10- x2) + 0,5·x·(-2x)/(2·√(10- x2))

        = 0,5·x·√(10- x2) - 0,5·x2/√(10- x2)


Svar #2
28. august 2013 af Andersbovbjerg (Slettet)

Tak for svaret, var heller ikke i tvivl om at fejlen var på min side. :)
Men tror lige jeg må gennemgå hvad jeg har udregnet slavisk, bare så jeg kan få peget stedet ud hvor jeg laver fejlen.

Step 1)

A(x) = 0.5 • x • √(102 - x2)

A(x) = g(x) • h(x)

g(x) = 0.5 • x

h(x) = √(102 - x2)

Step 2)

g´(x) = 0.5 • x1-1⇔g´(x) = 0.5 • 1 ⇔g´(x) = 0.5

Bruger kædereglen på h(x)

h´(x) = (102 - x2)0.5-1 • 2(-x) ⇔ h´(x) = (102 - x2)-0.5 • 2(-x) ⇔ h´(x) = [1/√(102 - x2)] • 2(-x) ⇔ h´(x) = - 2x/√(102 - x2)

Step 3)

Bruger så produktreglen nu på A(x)

A´(x) = 0.5 • √(102 - x2) - 0.5 • x • (2x)/√(102 - x2) ⇔ A´(x) = 0.5 • √(102 - x2) - (0.5 • x • 2x)/√(102 - x2) ⇔

A´(x) = 0.5 • √(102 - x2) - x2/√(102 - x2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

I Step 2 overser du, at

[ √(102 - x2) ]' = (1/(2·√(102 - x2))) · (-2x) = -x/√(102 - x2)

og det skal så ganges med 0,5x .


Svar #4
28. august 2013 af Andersbovbjerg (Slettet)

Ahh okay, så der skal altså ganges med 2 i nævneren, hvis potensen er -0.5? Hvor kan jeg læse videre om det henne, eller hvilket afsnit hører det under?

Ellers tusind tak for hjælpen/svaret! :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man benytter den generelle regel

(xn)' = n·xn-1

Med n = 1/2 fås jo

(√x)' = (x1/2)' = (1/2)·x-1/2 = 1/(2·√x) .

Det er den faktor 2 i nævneren, du har overset.


Svar #6
28. august 2013 af Andersbovbjerg (Slettet)

ahh så det her vil gøre sig (forholdsvis) gældende:

x-1/n = 1/(n • x)

?

Men ellers tror jeg at jeg har nogenlunde styr på det :)


 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er ikke korrekt, hvad du skriver der. Derimod gælder

x-1/n = 1 / x1/n

Måske mente du, at

x-n = 1 / xn   ?


Svar #8
28. august 2013 af Andersbovbjerg (Slettet)

Svarer lige tilbage igen, når jeg engang kan tænke klart.

Men indtil videre tak for de hurtige tilbage svar! :)

 


Skriv et svar til: Fejl opstået ved differention

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.