Matematik

Ligning for tangent

02. september 2013 af Santa123Claus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har 2 funktioner:

f(x)=sqrt(4x-8)

y=-2x+7 (også kaldet linje p)

Jeg skal bestemme tangent til f, som skal være vinkelret til linje p.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2013 af SuneChr

Hældningskoefficienten for linjen p er  (- 2)
Tangenten i punktet  (x0 ; f (x0))  skal stå vinkelret på linjen.
Da skal hældningen for tangenten opfylde    f '(x0)·(-2)  =  (- 1)
Der gælder jo som bekendt, at to linjer er ortogonale, når produktet af deres hældningskoefficienter er (- 1) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2013 af mathon

En linje - her tangent - vinkelret på linjen p,
har hældningskoefficient 1/2.

Du ved også, at hældningskoefficienten
til tangenten er f '(x).

Du har altså
                        f '(xo) = 1/2

                        2/√(4xo-8) = (1/2)

                        √(4xo-8)/2 = 2

                        √(4xo-8) = 4

                         4xo-8 = 16

                         4xo = 24

                         xo = 6

tangentligningen
er
                         y = f'(xo)•(x-xo) + f(xo)        som ved indsættelse af xo
giver
                         y = (1/2)•(x-6) + √(4•6-8)

                        y = (1/2)•x - 3 + 16

                        y = (1/2)•x + 13



 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2013 af SuneChr

# 0    Du er i sandhed heldig at få et print til din aflevering.
# 2    Hvorfor løser du igen, uopfordret, hele opgaver for spørgeren?
         Det er der ikke lagt op til.
         Der vil sikkert blive spurgt henad vejen, hvis et indlæg har været uklart.
        Til repetition  https://www.studieportalen.dk/Forums/Conditions.aspx
        
        
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2013 af mathon

#3
           …det er jo også muligt at lære ved at følge tankegangen i et gennemregnet eksempel!


           #2 er jo blot dine guldkorn i #1 på systematiseret form.

           I øvrigt vælger jeg selv min udtryksform.
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2013 af SuneChr

# 4

Diskussionen vil jeg henlægge i et passende SP-rum,
da tråden her ikke skal fyldes af andet, end hvad relevant er for # 0 .
Venlig hilsen
S.C.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2013 af Krabasken (Slettet)

# 3

Enig!

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2013 af Krabasken (Slettet)

# 0

Den i # 2 fundne tangentligning er ikke korrekt  :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2013 af Krabasken (Slettet)

Skitse vedhæftet  :-)

Vedhæftet fil:1000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2013 af Krabasken (Slettet)

y's hældning er -2, som ganget med tangentens hældning skal give -1

Find tangenthældningen

Differentier f(x) og sæt f '(x) lig med den fundne tangenthældning

Derved findes punktet P = (x0,y0)

Opskriv til sidst tangentligningen y - y0 =  f '(x0) * (x - x0)

Go' jul, Santa!

:-)

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. september 2013 af mathon

som korrigeret
giver

y = (1/2)•(x-6) + √(4•6-8)

                        y = (1/2)•x - 3 + √(16)        (og ikke 16)

                        y = (1/2)•x - 3 + 4

                        y = (1/2)•x + 1


Skriv et svar til: Ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.