Matematik

Gange over kors

07. september 2013 af zaidihassan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan nogen hjælpe mig med denne:

9-x/4 = (8x/3) +11

Jeg er lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre med tallet 11 om det også skal ganges med 4 eller?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2013 af mathon

               Multiplicer med 12 på begge sider.

               Du kan ikke gange over kors her.

.

At gange over kors kræver to brøker


                      a      c
                     --- = ---   ⇔ a•d = b•c
                      b      d


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2013 af mathon

…i øvrigt
                står der
                                9  -  (x/4)
                eller
                                (9-x)/4  ?


Svar #3
07. september 2013 af zaidihassan (Slettet)

Det står der bare i opgaven at jeg skal


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2013 af mathon

              (9-x)     8x
              ------ = ---- + 11                            multipliceres med 12 på begge sider
                 4        3

              12(9-x)   12•8x
              --------- = ------  +  12•11                           
                   4           3

              3(9-x)  =  4•8x + 132 …

              


Svar #5
07. september 2013 af zaidihassan (Slettet)

Hvorfor 12?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2013 af mathon

                 Fordi det bortskaffer nævnerne at multiplicere med fællesnævneren 12 på begge sider
                 og derfor skaber en meget nemmere ligning at "videretumle".


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2013 af mette48 (Slettet)

Opgave nr 3 kan ikke løses ved at gange over kors

Alle opgaverne kan løses ved at gange alle led med fællesnævneren og derefter forkorte brøkerne.

"at gange overkors" er et levn fra den tid, hvor man lærte regneregler uden altid at forstå, hvorfor man gjore, som man gjore.


Skriv et svar til: Gange over kors

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.