Matematik

sammenfaldne linjer (vektorer i planen)

09. september 2013 af johs5 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan kan man ud fra to paraameterfremstillinger vise at linjerne er sammenfaldne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der skal både gælde, at de to liniers retningsvektorer er parallelle, og at de to linier har et punkt fælles. Undersøg for det sidste krav, om det faste punkt på den ene linie passer i den anden linies parameterfremstilling.

På dansk vil man sige, at linierne er sammenfaldende, ikke sammenfaldne


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2013 af PeterValberg

hvis de kendte punkter "passer" ind i den andens parameterfremstilling
og retningsvektorerne samtidig er parallelle.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
09. september 2013 af johs5 (Slettet)

får ikke oplyst et koordinatsæt i min opgave. Skal jeg så først beregne dette punkt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

En parameterfremstilling for en linie i planen er givet på formen

[x ; y] = [a ; b] + t·[p ; q] , t ∈ R .

Her er [a ; b] koordinatsættet til et punkt på linien, og r = [p ; q] er en retningsvektor for linien.


Svar #5
09. september 2013 af johs5 (Slettet)

#2 hvad mener du  med "passer ind"?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der menes, at det faste punkt for den ene linie passer i den anden linies parameterfrematilling, dvs. at der findes en parameterværdi for den anden linie, der frembringer det faste punkt for den første linie.

Hvis liniernes retningsvektorer er parallelle, men det faste punkt for den ene linie ikke passer i den anden linies parameterfremstilling, er linierne parallelle, men ikke sammenfaldende.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2013 af PeterValberg

#5 som Andersen11 forklarer det i #6

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
09. september 2013 af johs5 (Slettet)

dvs. at man finder t i den første parameterfremstilling, og derefter sætte aog b1 ind på xog y2, og hvis t er det samme er de sammenfaldende?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det skal ikke nødvendigvis være samme parameterværdi i de to fremstillinger.

Lad P1(a ; b) være faste punkt i den første linies parameterfremstilling, og lad P2(m ; n) være det faste punkt for den anden linies parameterfremstilling.

Hvis vektoren P1P2 = [m-a ; n-b] er parallel med de to liniers retningsvektorer, er linierne sammenfaldende.


Skriv et svar til: sammenfaldne linjer (vektorer i planen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.