Matematik

Variabelsammenhænge, funktioner og vækst

11. september 2013 af Helenass (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle kloge hoveder!

Jeg har nogle opgaver til jer, som jeg er helt på bar bund med, så jeg håber I kan hjælpe:

Ole og hans far cykler i samme retning af en lige vej. Ole kører 3 m/s, og hans far 5 m/s. På et bestemt tidspunkt er Ole 12 m foran sin far.

Hvor længe varer det herefter, før faderen indhenter Ole?

Hvor langt har Ole kørt i dette tidsrum?

Hvor langt har faderen kørt i dette tidsrum?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2013 af peter lind

Brug s = v0*t +s0   sæt s0 = 0 for faderen og dermed s0 for Ole til 12 m


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. september 2013 af Chrystine (Slettet)

Hvis du ikke helt er med på at s er strækning, v hastighed og t tid, kan du også få en simplere forklaring.


Vi forestiller os, at der er en streg på vejen, der hvor far er, når opgaven starter (lav evt. en skitse).
Ole starter 12 meter foran stregen.

Vi kan skrive det sådan:
Efter 0 sekunder har Ole kørt 12 meter (i forhold til stregen)
Efter 0 sekunder har far kørt 0 meter (stregen er der, hvor han starter)

Efter 1 sekund har Ole kørt 3 meter + 12 meter (fordi hans hastighed er 3 m/s, og han startede 12 meter fremme)
Efter 1 sekund har far kørt 5 meter (fordi hans hastighed er 5 m/s)

Efter 2 sekunder har Ole kørt 3+3 +12 meter
Efter 2 sekunder har far kørt 5+5 meter

Efter 3 sekunder har Ole kørt 3+3+3 +12 meter
Efter 3 sekunder har far kørt 5+5+5 meter

Vi kan på denne måde overbevise os om, at vi kan skrive disse formler for, hvor langt de har kørt.

Efter x sekunder har Ole kørt 3*x meter +12 meter
Efter x sekunder har far kørt 5*x meter

Vi skal finde ud af, hvornår far indhenter Ole, dvs. efter hvor mange sekunder de er lige langt fra stregen

Det må se sådan ud: Find x så
3*x meter + 12 meter = 5*x meter

Hvis enheden meter forvirrer dig, kan vi fjerne den (det er samme enhed i alle led).

Opgaven er altså at løse ligningen: 3x+12=5x


Prøv selv at løse delopgaverne, ellers spørg.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven kan løses enkelt ved at betragte relativ bevægelse. Oles forspring indhentes med en relativ hastighed

vrel = vfader - vOle = 5 m/s - 3 m/s = 2 m/s ,

hvilket vil tage tiden

t = sforspring / vrel = 12 m / (2 m/s) .

Derefter kan man benytte s = v·t med de absolutte hastigheder for at beregne, hvor langt hver af personerne har kørt i det tidsrum.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2013 af mathon

som kommer af

                       sfar = vfar•t
                     - sOle = vOle•t

                        sfar - sOle = Δs = vfar•t - vOle•t = (vfar - vOle)•t = vrel•t

                                        (12 m)                    =                     (2 m/s)•t


Skriv et svar til: Variabelsammenhænge, funktioner og vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.