Fysik

Bestem erstatningsresistansen

17. september 2013 af Supermannn1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med denne opgave ( Se vedhæftet billede)http://billedeupload.dk/?v=2xrzt.jpg

Er det korrekt at gøre i A)

12Ω+6Ω=18Ω

1/R=1/18Ω+1/22Ω   også løse for R ?  er i vildrede :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2013 af mathon

…er i vildrede med hvilket billede   :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2013 af mathon

…efter diagramtilføjelse:

                             2xrzt.jpg

123
          a) simpel serieforbindelse

i b) og c) skal to parallelforbundne modstandes erstatningsresistans
beregnes, inden der serieberegnes med de øvrige modstande:

                               R1 • R2
                      Rp = ----------
                              R1 + R2


Svar #3
17. september 2013 af Supermannn1 (Slettet)

A)
Vil det så sige i A at jeg skal lægge resistorne sammen :) ?

Synes ikke bogen beskriver en seriekobling særlg godt.

B)

Så det vil sige i b. feks. at jeg bruger formlen: 1/R=1/R1+1/R2.. i B´s tilfælde vil det så være 1/R=1/120Ω+1/120Ω.. hvad skal jeg så med den som sidder i serie ? :P Eller skal jeg 

120Ω+120Ω=240Ω

1/R=1/240Ω+1/22Ω  ? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2013 af mathon

b)
 
                                       (120 Ω) • (120 Ω)
                  R = (22 Ω) + ----------------------- = (22 Ω) + (60 Ω) = 80 Ω
                                       (120 Ω) + (120 Ω)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2013 af hesch (Slettet)

Når modstandene sidder i serie ( efter hinanden ) skal du lægge modstandene sammen:

Rt = R1 + R2 + R3

Når modstandene sidder i parallel ( ved siden af hinanden ) skal du benytte:

1/Rt = 1/R1 + 1/R2

I b) sidder to modstande i parallel. Disse sidder så i serie med den sidste modstand på 22Ω.


Svar #6
17. september 2013 af Supermannn1 (Slettet)

Det vil så sige i b at man skal gøre sådan her Rt = 1/R1 + 1/R2+22Ω ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2013 af hesch (Slettet)

Ja , men bemærk rettelse i #5:  1/Rt = . . . . .

Altså: du finder først parallelværdien af R12 ved:    1/R12= 1/R1 + 1/R2

Du finder så Rt = R12 + 22Ω


Svar #8
17. september 2013 af Supermannn1 (Slettet)

Okay, tror jeg er med  ! :D tak for hjæpen ! 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. september 2013 af hesch (Slettet)

#8: Skriv blot dit resultat i c), så skal jeg tjekke det.


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. september 2013 af mathon

#0
      Bemærk
                         når de to paralleltforbundne modstande har samme resistans R

                               1/Rp = 1/R + 1/R  =  2/R
                               Rp = R/2
eller


                                        R • R
                              Rp =  -------- = R/2
                                         2 R
 

                             


Svar #11
17. september 2013 af Supermannn1 (Slettet)

Kan det passe at erstantingsresistancen i:

B)

Bliver 82Ω

C)

Bliver 15Ω

:) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. september 2013 af mathon

c)
           bliver   4,29 Ω


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. september 2013 af hesch (Slettet)

b)   Rigtig

c)   Forkert

Du skal beregne modstanden i de to øverste modstande = Røverst.

Herefter skal du beregne modstanden i de tre nederste modstande som i b) = Rnederst

Find nu Rt ved:  1/Rt = 1/Røverst + 1/Rnederst


Svar #14
17. september 2013 af Supermannn1 (Slettet)

det forstår jeg ikke helt :) 


Svar #15
17. september 2013 af Supermannn1 (Slettet)

de to øverste 5_ohm+2,5_ohm= 7,5_ohm ? 

5_ohm+5_ohm+7,5_ohm= 17,5_ohm

1/Rt = 1/7,5 + 1/17,5  løs for Rt ? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. september 2013 af hesch (Slettet)

Røverst = 5 + 2,5 Ω

Rnederst = ( 5 i parallel med 5 Ω ) + 7,5Ω = 10Ω

#15: De to 5Ω modstande sidder i parallel


Svar #17
17. september 2013 af Supermannn1 (Slettet)

forstår ikke hvad du gør når de er prarallel :) ? altså forstår ikke hvordan det giver 10_ohm :) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. september 2013 af mathon

hvoraf
             

                                      (7,5 Ω) • (10 Ω)        75 Ω2
                             R =   --------------------- =    -------- = 4,29 Ω
                                      (7,5 Ω) + (10 Ω)      17,5 Ω


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. september 2013 af hesch (Slettet)

#17:  1/R55 = 1/5Ω + 1/5Ω    => R55 = 2,5Ω

Rnederst = 2,5 + 7,5 Ω = 10Ω


Svar #20
17. september 2013 af Supermannn1 (Slettet)

ahhh okay :D på den måde !! ! 

Mange tak for hjælpen og toldmodigheden !! :D sætter jeg pris på  ! 


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.