Fysik

Bestem den temperatur, den komprimerede luft ville have haft hvis der ikke skete nogen varmeafgivelse under kompressionen

17. september 2013 af hug,go (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan hjælpe med opg c i denne:

En kompressor som vist på figur 1.1 har en lufttank, der indeholder 7,6 mol atmosfærisk luft.


a) Bestem massen af luften i tanken.
Tankens rumfang er 24 liter, og luften i tanken har et tryk på 8,0 bar.


b) Bestem temperaturen af luften i tanken.


Når kompressoren fylder tanken med luft, komprimeres atmosfærisk luft med et tryk på 1,0 bar og
en temperatur på 20°C til et tryk på 8,0 bar inden det presses ind i tanken. Ved kompressionen
stiger luftens temperatur, og derfor er cylinderen på kompressoren udstyret med køleribber som
ses på figur 1.1.

c) Bestem den temperatur, den komprimerede luft ville have
haft hvis der ikke skete nogen varmeafgivelse under
kompressionen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2013 af peter lind

Brug idealgasligningen P*V=n*R*T


Svar #2
18. september 2013 af hug,go (Slettet)

Jeg er stadig ikke helt klar over hvordan den skal bruges. Er det noget med med at temperaturen skal holdes konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2013 af mathon

c)
                p2 • V = n • R • T2
                p1 • V = n • R • T1

                (p2/p2) = T2/T1

                T2 = (p2/p2) • T1

                T2 = 8 • ((273,15+20) K)

                T2 =  (2345,2 K)

                t2 = ((2345,2 - 273,15) C) ≈ 2072 C          uden køleribber


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

I c) skal du bruge adiabatligningen:

p1-γ Tγ = konstant

Så du har altså:

p11-γ T1γ = p21-γ T2γ

γ for atmosfærisk luft sættes vist normalt til 1,4.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

#3
 

c)
                p2 • V = n • R • T2
                p1 • V = n • R • T1

                (p2/p2) = T2/T1

                T2 = (p2/p2) • T1

                T2 = 8 • ((273,15+20) K)

                T2 =  (2345,2 K)

                t2 = ((2345,2 - 273,15) C) ≈ 2072 C          uden køleribber

n er ikke den samme i de to ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2013 af mathon

#5
              V er kompressorvolumen - dvs før luften ledes ind i tanken!


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

#6

Så vil V ikke være den samme før og efter kompressionen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2013 af mathon

beklager fejltagelsen:

       adiabatisk:

                                   T2/T1 = (p2/p1)(γ-1)/γ

                                   T2 = (p2/p1)(γ-1)/γ • T1

                                   T2 = 8(1,4-1)/1,4 • ((273,15+20) K)

                                   T2 = 80,285714 • (293,15 K)

                                   T2 = 80,285714 • (293,15 K) = 531,026 K

                                    t2 = (531,026 - 273,15)C = 257,9 C        hvilket forekommer mere manérligt;
                                                                                                    (2072 C ville jo smelte stålet)   :-)


Skriv et svar til: Bestem den temperatur, den komprimerede luft ville have haft hvis der ikke skete nogen varmeafgivelse under kompressionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.