Matematik

At beregne grænseværdi

18. september 2013 af Moraxus (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hej SP

Jeg igang med en opgave, men jeg er gået i stå med den, den hedder følgende:
Beregn grænseværdien for lim h -> 0 (2^h-1)\h

Hvad er det helt præcis man skal? :)

Vh hans og på forhånd tak

Brugbart svar (2)

Svar #1
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man er sikkert i gang med at undersøge, om funktionen 2x er differentiabel i x = 0 . Dertil opstiller man differenskvotienten ud fra x = 0 med tilvækst h, der er

(2h - 20) / h = (2h - 1) / h .

Undersøg nu, om differenskvotienten har en grænseværdi for h gående mod 0.

Hvis man kan benytte, at ex er differentiabel, gør det hele opgaven nemmere.


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

Da både tæller og nævner går mod 0, kan du bruge L'Hospitals regel. Den siger, at du finder grænseværdien ved at differentiere tæller og nævner og så tage grænseværdien.

limh->0 (ln2*2h)/1 = ln2


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Brøken er jo differenskvotienten for 2x ud fra x = 0 . Hvis man ved, at 2x er differentiabel, er der ingen grund til at gå til l'Hôpital, da grænseværdien jo er differentialkvotienten af 2x for x = 0 , dvs.

f(x) = 2x = ex·ln(2) , så

f '(x) = (2x)' = ln(2)·2x , og

dermed er

limh→0 ((2h-1)/h) = f '(0) = ln(2)


Skriv et svar til: At beregne grænseværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.