Matematik

Bestem grænseværdier

20. september 2013 af shafaifer (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har fået til opgave at bestemme grænseværdierne: limf(x) for x gående mod 3 og limf(x) x->∞ for funktionen:

√4x-3

Skal man her differentiere ovenstående funktion og derefter bestemme f'(3) og f´(∞)?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal ikke differentiere. Hvis det er funktionen f(x) = √(4x-3) , er den veldefineret og kontinuert for x = 3, og grænseværdien for x→3 er simpelthen f(3) .

Benyt derefter, at hvis x→∞ , går også (4x-3) mod ∞ .


Svar #2
20. september 2013 af shafaifer (Slettet)

Tak for svaret.

Vil dette sige, at når x går mod uendelig vil √(4x-3) også gå mod uendelig, og derfor er grænseværdien for        x -> ∞ f(∞)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, netop. Man skriver dog ikke f(∞). Man skriver

f(x) → ∞ for x → ∞


Svar #4
20. september 2013 af shafaifer (Slettet)

Kan det passe, at differentieringen af selv samme funktion giver:

1 / √(2x -3)

Jeg benyttet, at udtrykket kan opføltes in ½, da det er det samme som at tage kvadratroden af funktionen. Deraf følger:

a^x = a-1^x-1


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt. Man benytter reglen for differentiation af en sammensat funktion.

f(x) = √(4x-3) ,

f '(x) = (1/(2·√(4x-3))) · 4 = 2/√(4x-3)


Svar #6
20. september 2013 af shafaifer (Slettet)

Tak for svaret. Det var nærmere det at differentiere g inde i f, der giver mig problemer.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det så sådan ud. Men der ændres ikke på indholdet i den indre funktion. Du ændrede indholdet under kvadratroden i dit forslag i #4.

(f(g(x))' = f '(g(x)) · g'(x)


Svar #8
20. september 2013 af shafaifer (Slettet)

I en anden delopgave bliver jeg bedt om at finde det eksplicitte udtryk for f^-1(x) til √(4x-3). Jeg har beregnet mig frem til den inverse funktion og har bestemt f^-1(3) samt (f^-1)'(3). Hvordan når man frem til eksplicititet inden for matematiske termer? Jeg tænker på tabelværdier v formler.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Funktionen f(x) er givet ved y = f(x) = √(4x-3) . Den inverse funktion udtrykker x som funktion af y, så man isolerer x af forskriften:

x = (y2+3)/4 = (1/4)y2 + (3/4) .

Den inverse funktion er derfor

f-1(x) = (1/4)x2 + (3/4) .


Skriv et svar til: Bestem grænseværdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.