Matematik

Beregn farten

22. september 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har problemer med denne opgave, er der en som kan hjælpe mig?

Turen i en bestemt rutschebane starter med et lodret fald fra 60,0 meters højde over jordoverfladen. (se vedlagte fil)

a) Beregn den største fart, som en passager herved kan opnå ved jordoverfladen. Gør rede for relevante antagelser.

Jeg tror, at der skal bruges bevarelse af den mekaniske energi: Emek1=Emek2

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2013 af mathon

                        (1/2) • m • vmax2 = m • g • h

                        (1/2) • vmax2 = g • h

                        vmax = √(2 • g • h)


Svar #2
22. september 2013 af Linnese (Slettet)

Men kan man bruge bevarelse af den mekaniske energi, når der ikke er tale om et lodret frit fald. Det antages jo, at det er et frit fald.

Og hvorfor er hastigheden størst ved joroverfladen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2013 af mathon

…fordi ved jordoverfladen foreligger hele den mekaniske energi som kinetisk energi.

               Emek = m • g • h  +  (1/2) • m • v2
   og
               Emek = m • g • 0  +  (1/2) • m • vmax2


Svar #4
22. september 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak!

Man banen er jo ikke lodret hele vejen, på tegningen ses noget af en cirkel.


Svar #5
22. september 2013 af Linnese (Slettet)

Kan du også hjælpe mig med denne opgave?

Efter passagen af det laveste punkt kører vognen op ad en 55 m lang bakke. Bakken ender i højden 35 m over jordoverfladen. Ved toppen af bakken ha vognen farten 8,7 m/s. Vognen og passagerne har tilsammen massen 1.850 kg. Mens vognen kører op ad bakken, kan gnidningskraften på vognen antages at være konstant.

c) Bestem størrelsen af Fgnid


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2013 af mathon

     Efter passagen af det laveste punkt kører vognen op ad en 55 m lang bakke med
     Ekin = (1850 kg) • (9,82 N/kg) • (60,0 m) =1,09 MJ

    


Svar #7
23. september 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Beregn farten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.