Fysik

Fysik.

22. september 2013 af jihudsif (Slettet)

En jerngryde med 0,400 kg vand har varmekapaciteten C= 3,6 kJ/K.

a) Beregn den varmemængde der skal tilføres jerngryden med vand for at varme den op fra 8°C til 65°C.

Hvordan udregner man temperaturændringen? :) 

tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2013 af mette48 (Slettet)

1K=1ºC  temperaturforskeld, ikke angivelse af temperatur

temperaturændring 65ºC - 8ºC= 56ºC = 56 K


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

Q = C * ΔT

Q = 3,6 kJ/K * (65 - 8)K = ....


Svar #3
22. september 2013 af jihudsif (Slettet)

Hvad står en K for? 


Svar #4
22. september 2013 af jihudsif (Slettet)

Men hvorfor siger vi 3,6KJ/K * (65-8)K? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

enheden Kelvin


Svar #6
22. september 2013 af jihudsif (Slettet)

Hedder formlen ikke: Q = C / ΔT? I stedet for at gange? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

Nej, varmekapaciteten udtrykker, at der skal tilføres 3,6 kJ for at hæve temperaturen 1 K. Så når du her skal hæve temperaturen 57 K, så skal der tilføres en varmemængde på 3,6 * 57 kJ.


Svar #8
22. september 2013 af jihudsif (Slettet)

Ok, og det giver så 205,2 KJ el. K?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

Ja 205,2 kJ


Svar #10
22. september 2013 af jihudsif (Slettet)

Jep, så når den afgiver varme... Så skal man gøre således: Dividere i stedet for at gange? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

Nej nej. Når den afgiver varme igen, er det den samme formel:

Q = C*ΔT

Så er ΔT bare temperatursænkningen.


Svar #12
22. september 2013 af jihudsif (Slettet)

Jepper, har den: 3,6 * ( 65 -20 )... :) Resulatet 20 skal jeg bruge det står bare ikke på opgaven, men skulle bruge den. Hvornår bruger man så : Q= C/ΔT? Eller rettere sagt, hvornår skal man bruge den?


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

Jeg tror ikke, at den formel bruges nogen steder. Den vil jo give nogle forkerte enheder. Q skal have enheden J, og C/ΔT vil jo give enheden J/K2.


Svar #14
22. september 2013 af jihudsif (Slettet)

Ok.


Svar #15
22. september 2013 af jihudsif (Slettet)

Denne formel bruges kun til varmekapacitet ikke? :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. september 2013 af matematiknissen (Slettet)

Jo så vidt jeg ved.


Brugbart svar (0)

Svar #17
01. juni 2016 af soejbjerg (Slettet)

Jeg tror ikke svaret er korrekt. Så vidt jeg kan forstå er det både vandet og jerngryden der skal varmes op til 65º, altså både en genstand og vandet. Derfor skal formlen Q = C*ΔT bruges til udregning af varmemængden for gryden, og formlen Q = c*m*ΔT bruges til at udregne varmemængden for vandet. Disse to skal så +. Her regnes med at de 3.6kj/K  kun er for jerngryden.


Skriv et svar til: Fysik.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.