Matematik

2 ligninger med 2 ubekendte

23. september 2013 af kev22 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Ville have jer til at tjekke om jeg har lavet den korrekt, kun X, finder y senere.. Ps bruger sub metoden..

3x + 6y = -3

2x - 2y = 7

Så starter jeg udregningerne:

6y = -3 - 3x

y = - 3 - 3x, divideret med 6 = - 3

Tar den anden ligning:

2x - 2y = 7

2x - 2 * (-3 -x) divideret med 6 = - 3

2x - 2 * ( -6 - 2x ) divideret med 6 = - 3

2x - 1 - 0,33 - 3

2x divideret med 2 = X

4,33 divideret med 2

X = 2,165

Passer det at X er 2,165 ? Sorry, men vil godt have taget billed af det, men kan ikke finde ud af iphone :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2013 af PeterValberg

Det går lidt galt, da du finder et udtryk for y:

6y = -3 - 3x

y = - 3 - 3x, divideret med 6 = - 3   Her smutter det.

Du skal dividere med 6 på begge sider (i alle led):

6y = -3 - 3x
y = (-3 - 3x)/6 = -(1/2) - (x/2)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du har ikke divideret (-3 -3x) korrekt med 6. Men man har

2y = (-3 -3x)/3 = -1 -x ,

der så indsat i

2x -2y = 7

giver

2x -(-1-x) = 7 , eller

2x +1 +x = 7

Fortsæt nu derfra.


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2013 af mathon

6y = -3 - 3x

y = -(1/2) - (1/2)x

.

2x - 2•(-(1/2) - (1/2)x) = 7

2x + 1 + x = 7

3x = 6

x = 2      som indsat i    y = -(1/2) - (1/2)x   giver

y = -(1/2) - (1/2)•2  = -(1/2) - 1 = -(3/2)
 


Svar #4
23. september 2013 af kev22 (Slettet)

Tak for jeres hjælp gutter :)


Svar #5
24. september 2013 af kev22 (Slettet)

aghh... Kan i ikke lige lave en youtube video med denne ligning og fortæl hvordan i gør, på et styk papir og kuglepen :D ?

Prøver virkelig at fatte det :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Gennemgå udregningerne i #3 mens du selv skriver med på papir.

Løsning ved lige store koefficienters metode (kan anbefales ved ligningssystemer med små hele koefficienter).

Ligningssystemet er

I:   3x + 6y = -3
II:  2x - 2y = 7

Gang ligning II med 3:

3II: 6x -6y = 21, sammen med ligning I
I:   3x + 6y = -3
----------------------   Læg ligningerne sammen
     9x        = 18 , løs for x
       x        = 18/9 = 2
Indsæt nu x = 2 i den oprindelige ligning II:
II:   2·2 -2y = 7 , isoler 2y
      2y = 4 - 7 = -3 , løs for y
        y = -3/2


Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.