Matematik

Ligning med nulregel og potens

24. september 2013 af Sif18 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen!

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, når jeg har en ligning med både nulregel og potens..

Så jeg har brug for hjælp til en ligning, der hedder: (x + 5)^3 = 0
Og også gerne til denne her: (x/5 – 3)(7x + ½) = 0

Jeg er rimelig lost, så håber I kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2013 af mathon

                         (x + 5)3 = 0   

                         (x + 5)(x + 5)(x + 5) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. september 2013 af PeterValberg

(x+5)3 = 0
(x+5)(x+5)(x+5) = 0

det er opfyldt, hvis:

x + 5 = 0

----------------------------------------

Generelt om "nulreglen":

a·b = 0   ⇔   a = 0   ∨   b = 0

så i din anden opgave er lignigen opfyldt, hvis én af parenteserne er lig med 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2013 af mathon

                          (x/5 – 3)(7x + ½) = 0

                          (1/5)•(x-15)•7•(x+(1/14)) = 0

                          (7/5) • (x - 15) • (x + (1/14))  =  0…


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med.


Svar #5
29. september 2013 af Sif18 (Slettet)

Tak for svarene alle sammen. Jeg forstår dog stadig ikke hvordan (x/5 – 3)(7x + ½) = 0 skal regnes ud... Nogen der kan komme med en anden forklaring? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man benytter nulreglen. Nulreglen er et af de vigtigste redskaber i gymnasial matematik.

Nulreglen: et produkt er nul, hvis en eller flere af produktets faktorer er lig med nul.

(x/5 – 3)(7x + ½) = 0      splittes i de to ligninger

x/5 - 3 = 0    eller    7x + (1/2) = 0    med løsningerne

x = 15     eller      x = -(1/14)


Skriv et svar til: Ligning med nulregel og potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.