Matematik

Areal af parallelogram udspændt af to vektorer

25. september 2013 af kiko1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er simpelthen kørt lidt fast i en opgave og håber derfor i kan være behjælpelige.

Der oplyses to længder af to forskellige vektorer. |a| = 15 og |b|=10 samt vinklen mellem dem er 120 grader.

OPGAVEN LYDER: Beregn arealet af det parallelogram der udspændes af vektor a og b.

Hvordan er det nu man skal gøre?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2013 af SuneChr

Areal af parallelogrammet  =  |âb|  =  |a|·|b|·sin φ

sin 60º  =  1/2·√3


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2013 af mathon

Tegn det for at få overblik:

      højden på grundlinjen |a|        h = |b|•sin(V)

      Areal = h • g
        


Svar #3
25. september 2013 af kiko1234 (Slettet)

Er vi enige om at værdien af  φ (lille phi) = ( √(5) - 1)/2 = 0,618...?

- Tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. september 2013 af SuneChr

φ har, i denne her sammenhæng, intet med det gyldne snit at gøre.
Vinklen her kunne også have heddet v ,  Θ  eller noget andet.
sin 120º  =  sin 60º  =  1/2·√3


Svar #5
25. september 2013 af kiko1234 (Slettet)

- Lige et hurtigt spørgsmål mere jeg er lidt usikker på ift. jeg endnu ikke har koordinatsættet for de to vektorer.

OPGAVEN LYDER: Beregn den værdi af tallet t, for hvilken (a+tb) står vinkelret på a. (vektor).

Hvad siger I der?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2013 af mathon

Ortogonalitet kræver
                                               a • (a + t·b) = 0

                                               a2 + t · (ab) = 0

                                               |a|2 + t · |a| · |b| · cos(V) = 152 + t · 15 · 10 · cos(120º) = 0


Svar #7
25. september 2013 af kiko1234 (Slettet)

Tusind tak. Det var pænt af jer.


Skriv et svar til: Areal af parallelogram udspændt af to vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.