Kemi

Blandinger i kemi

27. september 2013 af perle87 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Kemi på c-niveau, og jeg er et æg til kemi. Er der nogen der kan hjælpe mig med at forklare de her 4 spørgsmål, og så jeg kan forstå det??

1. Hvordan skal man lave en 0,100 M AgNO3(aq) opløsning?

2. Hvis der på en flaske står, at den indeholder en 0,5 M NaCl-opløsning – er det så den aktuelle eller den formelle koncentration, der er 0,5M?

3. Hvorfor er den formelle koncentration af en sukkeropløsning lig med den aktuelle koncentration?

4. Hvis den formelle koncentration af en MgCl2-opløsning er 0,2 M, hvad er så den aktuelle koncentration af Mg2+ og Cl- ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2013 af ChemistryIsKey

1)

Find ud af, hvor stort et volumen din opløsning vil have. Dette betegnes V (for volumen).
Herefter kan du beregne stofmængden af AgNO3 som du skal tilsætte ved at bruge formlen

     n = c · V = 0.1 M · (Dit valgte volumen)

Herefter kan du beregne massen af den AgNO3 du skal tilsætte ved formlen

     m = M · n

n har du lige fundet med første ligning og molar masse finder du ved at lægge de forskellige atomers molare masse i et molekyle sammen. F.eks. med AgNO3

     M(AgNO3) = M(Ag) + M(N) + 3 · M(O) = 107.9 g/mol + 14.01 g/mol + 3 · 16 g/mol = 169.91 g/mol

Når du har fundet din masse (m) ved du hvor mange gram AgNO3 du skal tilsætte til dit oprindelige volumen V, hvorved du ved få en koncentration på 0.1 M (Eller den ønskede koncentration, hvis du ændrer den i ligning 1).

2)

Det er den formelle koncentration, da den er blevet fremstillet til at have denne koncentration og ikke har indgået i andre reaktioner, hvor dens koncentration muligvis blev ændret (til en ny aktuel koncentration).

3)

Sukker er molekylet   C12H22O11.
Sukker (eller sukrose på kemikersk :) ) ioniseres ikke i vand. Det vil sige, at eventuelle komponenter i molekylet ikke går på ionform (lige som du f.eks. ser med chlor, der gør --> Cl2 (aq) ⇔ 2 Cl-).
4)

MgCl2 ioniseres modsat ovenstående i vand ved

     MgCl2 (aq) ⇔ Mg2+ (aq) + 2 Cl- (aq)

Du kan se af koefficienterne foran de to ioner (1 foran Mg2+ og 2 foran Cl-), at de dannes i forskellige forhold. Magnesium(II)ionen dannes i forholdet 1:1, hvorfor dennes aktuelle koncentration også må være lig 0.2 M, men chlorid(I)ionen dannes i forholdet 1:2, hvorfor dennes aktuelle koncentration må være dobbelt så stor som MgCl2's koncentration, altså 2 · 0.2 = 0.4 M

Håber det hjalp :)


Svar #2
28. september 2013 af perle87 (Slettet)

Tusind tak for svar :)

Jeg må sige jeg er ret lost med 1. skal jeg så bare sige: 169,91/0,1=1,699  ??


Svar #3
28. september 2013 af perle87 (Slettet)

Og denne her "Hvis 50 g saltvand indeholder 2 g NaCl, hvad er så masseprocenten af NaCl?", jeg ved svaret er lige for næsen af mig, men er helt lost.. Det er vildt irriterende :( Sad den ene dag med en ligning i flere timer, og klistret til bogen :(


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. september 2013 af ChemistryIsKey

Opgave 1)

Antag, at du skal fremstille en opløsning af AgNO3 med en koncentration på 0.1 M og et volumen på 20 mL.
Du bruger ligning 1 til at finde stofmængden af sølvnitrat:

     n = c * V = 0.1 M * 0.020 L = 0.1 mol/L * 0.020 L = 0.002 mol

Herefter bruger du ligning 2 til at beregne massen af sølvnitrat du skal tilsætte til de 20 mL opløsningsmiddel (f.eks. og oftest vand)

     m = M * n =169.91 g/mol * 0.002 mol ≈ 0.34 g

For at fremstille opløsningen skal du altså tilsætte 0.34 g AgNO3 til 20 mL vand.

HUSK: Vi antog at voluminet var 20 mL, men den masse af AgNO3 du skal tilsætte vil ændre sig alt efter hvor stort et volumen din opløsning skal være på (men det fremgår jo ikke af opgaven, hvilket volumin du arbejder med).

Til #3:

Du har 50 g saltvand og det indeholder 2 g NaCl. Masseprocent beregnes af formlen

     imasse% = m(A) / mopl * 100%

Her er m(A) massen af det stof du vil finde ud af hvor meget det udgør i det hele og mopl er massen af hele opløsningen. Du indsætter i formlen

     imasse% = m(NaCl) / m(Saltvand) * 100% = 2 g / 50 g * 100% = 4%

NaCl udgør således en masseprocent på 4% i saltvandet.

:)


Svar #5
28. september 2013 af perle87 (Slettet)

Tusind tak igen, det hjalp lidt mere, men vil nok fortsat være et æg til kemi :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2013 af ChemistryIsKey

Hehe det har vi alle været! Bare husk at spørge, så folk kan prøve at lette forståelsen :)

Skriv et svar til: Blandinger i kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.