Matematik

differentiering og ligning

28. september 2013 af jax1 - Niveau: Universitet/Videregående

er der nogen som kan løse opgave "d" i opgave 6 for mig, i den vedhæftede fil, jeg får den til at være x=0 v

x= ( - ((√33)+1))/8    v    x= ((√33)-1)/8  

men facit siger det skal give

 x = 0,5+0,5*√5   v  x = 0,5 - 0,5*√5   v  x = 0

nogen som kan forklarer det eller vise det

Vedhæftet fil: WP_000667.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2013 af mathon

find hvor f '(x) >0


Svar #2
28. september 2013 af jax1

jamen jeg løser den hvor f'(x)=0 og finder hvornår den er voksende og hvornår den er aftagende og svarer self hvornår den er voksende men jeg får det resultat jeg selv har fået og ikke det resultat som det skal give, jeg har prøvet flere gange, kan i ikke vise trinende til hvordan man laver den ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvorfor viser du ikke dine egne mellemregninger i stedet? Funktionen er

f(x) = (x2 - x3) / (2(x+1))


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2013 af mathon

                                       (2x-3x2)•2(x+2)  -  (x2-x3)•2
                           f '(x) =  ------------------------------------        x ≠ -1
                                                    4(x+1)2

reduceres til
                                       x(-x2 - x +1)
                           f '(x) =  ----------------
                                           (x+1)2

hvor
           nævneren er positiv for alle x ≠ -1          dvs ikke har indflydelse f '(x)'s fortegn, 
                                                                           som alene bestemmes af tælleren

          x(-x2 - x +1)
hvor
       faktoren -x2 - x +1
                                     har rødderne
                                                                  -1 - √(5)                -1 + √(5)
                                                            x = ----------           x = -----------
                                                                      2                            2
                                                             

hvoraf


                                       -x • (x-(-1-√(5))/2) • (x-(-1+√(5))/2)
                           f '(x) =  --------------------------------------------        x ≠ -1
                                                          (x+1)2

                                                         
                                                           


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

("Facit"listen i #0 er med andre ord heller ikke korrekt).


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2013 af mathon

for x < α er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for α < x < 0 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for 0 < x < β er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for x > β er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende                          x ≠ -1


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Fortegnet for f '(x) er bestemt af polynomiet -x3 -x2 +x , der har de tre rødder

α = (-1 - √5)/2 , 0, og β = (-1 + √5)/2 .

Desuden har funktionen f(x) en singularitet for x = -1 (lodret asymptote). Monotoniforholdene for funktionen f(x) er derfor:

For x < α er f '(x) > 0 , hvorfor f(x) er monotont voksende.
For α < x < -1 er f '(x) < 0 , hvorfor f(x) er monotont aftagende
For -1 < x < 0 er f '(x) < 0 , hvorfor f(x) er monotont aftagende
For 0 < x < β er f '(x) > 0 , hvorfor f(x) er monotont voksende
For x > β er f '(x) < 0 , hvorfor f(x) er monotont aftagende


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Grafen for funktionen f(x)

Vedhæftet fil:Funktion.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2013 af mathon

Jah - jeg havde jo sat minus uden for parentes
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. september 2013 af Sapfort (Slettet)

#8 Andersen, hvordan kan f(x) tegnes for x = -1, når x ≠ -1?


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#10

Man kan se det bedre med denne her graf

Vedhæftet fil:grafx.png

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. september 2013 af Sapfort (Slettet)

Man kan se det bedre?

f(x) = (x2 - x3) / (2(x+1))
Hvis x er -1 så er nævneren i funktionen nul, hvilket man ikke kan dividere med. Der er nogen værdi, for x = -1, derfor skal der ikke være nogen streg mellem.


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er jo antydet med den næsten lodrette del af grafen.omkring x = -1. Grafen i #11 viser asymptoten mere tydeligt.


Skriv et svar til: differentiering og ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.