Matematik

udregn kvadretroden?

29. september 2013 af Zuz17 (Slettet)

skal man bruge lommeregner for at regne ud hvad kvadratroden er?

f.eks kvadretroden af 16, hvis der er en formel for dette hvad er den så?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2013 af Gliates (Slettet)

#0

Kvadratroden af 16, er et tal gange med sig selv, der giver 16

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2013 af LeonhardEuler

#0

Kvadratroden er som sagt, hvor man deler et tal op i 2 faktorer, som multipliceret med hinanden vil det oprindelige tal.

Sagt xn er den inverse funktion til n√x

Hvis det er pæne tal, vil du selv kunne udregne det. 
For eksempel: √25 = 5,       pga. 5·5=25

Ellers skal du benytte en lommeregner eksempelvis.

Ja, der findes en system til at beregne kvadratroden af tilfældige tal på papir, men den mere besværlig end godt er.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2013 af hesch (Slettet)

Den første lommeregner, der kom på markedet ( vistnok Sinclair ) havde kun de 4 standardregnearter, MEN der stod så i manualen, hvordan man udregnede kvadratrod:

Man gætter på et resultat af yn = √x = √16, f.eks:  y0 = 2. 

Herefter gentages:   yn+1 = ( x / yn + yn ) / 2  = ( 16 / 2 + 2 ) / 2 = 5. Således findes:

y0 = 2

y1 = 5

y2 = 4,1

y3 = 4,0012195

y4 = 4,000000186

osv.

Dette er noget nær metoden, som nutidens lommeregnere anvender til at beregne kvadratroden internt.

Der findes en egentlig manuel metode, der minder lidt om metoden anvendt ved division ( gæt et ciffer, gang ud, træk fra, find en ny rest, osv. ). Den er vist her på portalen for en måneds tid siden. Se om du kan finde den via søgefeltet.


Skriv et svar til: udregn kvadretroden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.