Fysik

Hældning for legeme

01. oktober 2013 af HjælpForvirret (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej igen! :)

Jeg har et problem eftersom jeg ikke kender formelen for hældning, da der ikke står nogen steder direkte hvordan det udregnes. 
Jeg skal finde ud af, hvor meget banelegemet skal hælde, når det gennemkører en kurve, som har en krumningsradius på 4 km, og togets fart er 350 km/t. 
Alt jeg behøver er en formel.

På forhånd tak :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Mangler der ikke nogle oplysninger? Hvorfor skal banen hælde? Er det for at toget ikke skal vælte? Så skal man vel vide noget om, hvor højt og hvor bredt toget er, og hvordan massen er fordelt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2013 af mathon

Tegn det for at få overblik
og indse, at
                            centripetalkraften skal leveres af (m•g)·sin(α)        når α er hældningsvinklen med vandret
         hvoraf
                                  m•g·sin(α) = m·(v2/r)                                         350 km/h = 97,222 m/s

                                  g·sin(α) = (v2/r)

                                  α = sin-1(v2/(r•g))                         

 
 


Svar #3
01. oktober 2013 af HjælpForvirret (Slettet)

Kender ikke g og har heller ikke fået opgivet en masse? :s


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2013 af mathon

g = 9,82 m/s2
massen er uden betydning


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2013 af mathon

                                  α = sin-1(v2/(r•g))

                                  α = sin-1((97,222 m/s)2/((4000 m)•(9,82 m/s2)) = sin-1(0,240635) = 13,9º


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Se min flotte tegning

Lav en kraftbalance i lodret retning for at finde normalkraften. Beregn derefter den resulterende kraft i vandret retning. Denne skal være lig med M*v2/r. M'erne skulle gerne gå ud mod hinanden.

@mathon

Jeg får tanΘ = v2/rg

Vedhæftet fil:Unavngivet.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2013 af mathon

#6
       Du har ret. Jeg var for sjusket med min tegning.
 

Tegn det for at få overblik
og indse, at
                            centripetalkraften skal leveres af (m•g)·tan(α)        når α er hældningsvinklen med vandret
         hvoraf
                                  m•g·tan(α) = m·(v2/r)                                         350 km/h = 97,222 m/s

                                  g·tan(α) = (v2/r)

                                  α = tan-1(v2/(r•g))                         

                          

                                  α = tan-1((97,222 m/s)2/((4000 m)•(9,82 m/s2)) = tan-1(0,240635) = 13,5º


Svar #8
01. oktober 2013 af HjælpForvirret (Slettet)

Er det så enkelt? Troede man skulle bruge massen og sådan :)


Skriv et svar til: Hældning for legeme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.