Matematik

2 stks. ligninger

01. oktober 2013 af Ceerial (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har to ligninger jeg ikke kan finde ud af:

2 * 4x = 32768

Jeg har aldrig prøvet og regne en ligning hvor x værdien er en potents, så hvad stiller jeg op med den?

0,018 = 4/3 * π * x^3

I denne ligning er der både en brøk og en x værdier med potens, så den er jeg heller ikke i stand til at regne.

Håber der nogen der kan hjælpe og evt. give en lidt mere detaljeret forklaring end bare udregningen


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2013 af PeterValberg

den første

dividér begge sider med 2
"tag" logaritmen (ln) på begge sider
dividér begge sider med ln(4)

Regneregel:    ln(ax) = x·ln(a)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. oktober 2013 af Erik Morsing (Slettet)

du bruger logaritmer log(2)+log(4x) = log(32768)

den anden på samme måde


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2013 af peter lind

Den første er ikke nogen ligning men et regnestykke.

Den anden kan du løse ved at isolere x3. så du har x3 = k, hvor k er et kendt tal. Løsningen er så at x er kubikroden af k eller den 3. rod af k. Den kan slås op på en lommeregner


Svar #4
01. oktober 2013 af Ceerial (Slettet)

I den første var der lavet en tastefejl, har rettet det.


Svar #5
01. oktober 2013 af Ceerial (Slettet)

du bruger logaritmer log(2)+log(4x) = log(32768)

Du skriver log(4x), men man kan da ikke putte en x værdi ind på en lommeregner?

Hvordan ville formlen se ud hvis man skulle sætte det ind på en lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man benytter jo regneregler for logarimter til at isolere x ;

log(4x) = x·log(4)

Indsæt det i ligningen og isoler x.

I øvrigt kan den første ligning løses helt uden brug af lommeregner, da ligningen er

2·4x = 215 , eller

22x = 214 , hvoraf

2x = 14,

som du sikkert selv kan løse færdig.


Svar #7
02. oktober 2013 af Ceerial (Slettet)

#2

du bruger logaritmer log(2)+log(4x) = log(32768)

den anden på samme måde

Nu har prøvet og sætte den formel ind en lommeregner, jeg får to forskellige resultater på hver side af lighedstegnet:

log(2)+log(4x) =1,838204442 

log(32768) =4,515449935

Det er jo i hvertfald ikke det samme tal. Man bliver da nød til at have det samme resultat på begger sider af lighedstegnet?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. oktober 2013 af peter lind

Log(2)+ log(4x)= log(2)+x*log(4)  = log(2)+2xlog(2)= (2x+1)log(2)

Du bør lære dine logaritmeregler

log(2)+log(4x) =1,838204442 kan jeg ikke få til at stemme


Svar #9
02. oktober 2013 af Ceerial (Slettet)

Jeg er lige startet på C-niveau og jeg har aldrig nogensinde haft noget om logaritmeregler, alligevel har man fået kastes en opgave i hovedet man åbenbart skal bruge det i, uden at man har fået nogen form for undervisning i det inden.

Og jeg har lige haft matematik på D-niveau, så jeg ved det ikke er noget man skal skulle kunne på forhånd.

Men det rager jo ikke jer. Jeg takker for svarnene, men jeg forstår ikke helt hvad i skriver.


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man har

log(2) + 2x·log(2) = log(32768) = log(215) = 15·log(2)

2x·log(2) = 14·log(2) , eller

2x = 14


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Så benyt fremgangsmåden i #6, hvor der ikke benyttes regneregler for logaritmer.

2·4x = 32768 = 215 , eller

22x = 214 , hvoraf

2x = 14,


Skriv et svar til: 2 stks. ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.