Matematik

Definitionsmængde for en funktion af 2 variable

02. oktober 2013 af came (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Jeg skal bestemme denitionsmængden for følgende funktion:

f(x,y)=sqrt(4*x*y-3*y2)

Jeg ved at man ikke kan tage kvadratroden af et negativt tal - dvs. at udtrykket 4*x*y-3*y2 må skulle være større eller lig 0.

Men det er ikke nok - har jeg f.eks. to positive tal som (1,10) bliver udtrykket under kvadratroden -260.

Sætter jeg mit x og y til at være 0 begge to bliver f(x,y)=0

Jeg føler jeg er tæt på, men jeg kan ikke lige komme på hvordan jeg skal 100 % definere hvad x og y henholdsvis ikke må være (idet jeg kunne se at 1,10 også giver et negativt tal), uden jeg føler jeg skal sidde og gætte mig frem..

Er der nogle, der har nogle hints?

På forhånd tak for hjælpen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

4*x*y-3*y2 ≥ 0

Løs uligheden


Svar #2
02. oktober 2013 af came (Slettet)

Jeg er i tvivl om hvordan jeg gør det når jeg har to variable.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

4xy - 3y2 ≥ 0

4xy ≥ 3y2

xy ≥ 3/4 y2

Såfremt y = 0 gælder denne ulighed for alle x. For y ≠ 0 har vi

x/y ≥ 3/4 (ulighedstegnet skal ikke vendes da y2 > 0)
 


Svar #4
02. oktober 2013 af came (Slettet)

Tak. Jeg skal i hånden skitsere definitionsmængden i et xy-diagram. Hvordan gør jeg det når jeg ender med et udtryk hvor det er x/y? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse uligheden

4xy - 3y2 ≥ 0, dvs.

y·(4x - 3y) ≥ 0 ⇔

y·(4x - 3y) = 0 ∨ y·(4x - 3y) > 0 ⇔

y = 0 ∨ 4x-3y = 0 ∨ ( y > 0 ∧ 4x -3y > 0 ) ∨ ( y < 0 ∧ 4x -3y < 0 ) ⇔

y = 0 ∨ y = (4/3)x ∨ ( y > 0 ∧ y < (4/3)x ) ∨ ( y < 0 ∧ y > (4/3)x )

  (I)     ∨     (II)         ∨          (III)                    ∨           (IV)

Tegn de to rette linier (I) og (II) og marker så områderne (III) og (IV)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Highjacker lige tråden hurtigt.

#5

Hvorfor skal der tages højde for ( y < 0 ∧ 4x -3y < 0 ) denne her del? Uligheden siger at det skal være ≥?

#3

x/y ≥ 3/4 (ulighedstegnet skal ikke vendes da y2 > 0)     Hvad sker der præcis her? Hvorfor forsvinder y2 ?

Er det ikke nok at vise det ligesom #3, eller er det mere "korrekt" at vise det som i #5?


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

xy ≥ 3/4 y2

Her vil jeg gerne dividere med y2, men det kan jeg ikke hvis y (og dermed y2) er nul. Derfor er jeg nødt til at betragte hvert tilfælde for sig:

Tilfælde 1: y=0

Uligheden bliver så

0 ≥ 0

og dette gælder ligegyldigt, hvilken værdi x måtte have.

Tilfælde 2: y≠0

Nu kan jeg bare dividere med y2, og får

x/y ≥ 3/4

Husk at når man ganger eller dividerer med noget negativt, så skal ulighedstegnet vendes. Men da y2 aldrig kan være negativ, skal ulighedstegnet ikke vendes.


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#7 Tusind tak for afklaring for din del


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2013 af SuneChr

# 6
Du spørger til # 5 :
Produktet er positivt, når de to faktorer, ≠ 0 ,  har samme fortegn.


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. oktober 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#7

Hvordan slutter man så?

Siger man så når y≠0, så er Dmf(3/4) for x/y. Når y = 0 så bliver uligheden 0 >=0, og derfor er det ligegyldigt hvilken værdi x har?

Når man normalt finder Dmf så kigger man på x værdierne, her bliver det lidt tricky at se hvordan man skal bestemme det for en funktion med to variabler


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Jeg har lavet en graf.

Definitionsmængden er de røde områder mellem y = 4/3 x og y = 0.

Grænselinien y = 0 hører med (dvs. linien skal tegnes fuldt optrukket og ikke stiplet) jvf. vores analyse af dette tilfælde. Ligeledes skal linien y = 4/3 x være fuldt optrukket, da det er en "blød" ulighed (≥ i stedet for >).

Vedhæftet fil:plot-formula.mpl.jpg

Svar #12
04. oktober 2013 af came (Slettet)

Man skal i Maple lave et 3dplot af funktionen 4xy-3*y2 og sammensætte dette med et plot af xy-planen, således at uligheden 4xy-3*y2 > 0 (større ELLER lig med, kan bare ikke finde tegnet).

Jeg har tegnet følgende graf i maple, bare af funktionen - er der ngoel mapleeksperter der ved hvordan jeg sammensætter dette plot og denne funktion med 0? Det er vel bare det jeg skal? :)

Vedhæftet fil:3d plot.bmp

Brugbart svar (0)

Svar #13
02. januar 2015 af jan12344 (Slettet)

.


Skriv et svar til: Definitionsmængde for en funktion af 2 variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.