Matematik

2. ordens differentialligning

08. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Har VIRKELIG brug for hjælp til denne her, forstår den overhovedet ikke...

En fjeder på et vandret underlag er fastspændt i den ene ende og udfører dæmpede svingninger. Tiden kaldes t. I fjederens frie ende, som har positionen y = f(t) er anbragt et lod med massen m. Fjederkraften er proportional med, og modsat rettet, udsvinget y. Proportionalitetskonstanten k kaldes fjederkonstanten. Friktionskraften er proportional med hastigheden og modsat rettet denne, altså lig med -qy', hvor q er konstant. Newtons anden lov fører så til denne differentialligning:

my'' = -qy' – ky

Som kan omformes til:

y'' + (q/m)y' +(k/m) y = 0

Antag for simpelheds skyld at k = 1g/s2, m = 1g og q = 1g/s.

Antag stadig k = 1g/s^2, m = 1g. For en bestemt værdi af q er dæmpningen kritisk. Dette betyder at den karakteristiske ligning har en dobbeltrod. Bestem denne værdi q0, og find dernæst (under antagelsen q = q0) ved hjælp af Maple den løsning som opfylder den samme begyndelsesbetingelse som før. Plot med Maple løsningerne fra (a) og (b) i et fælles koordinatsystem.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opstil den karakteristiske ligning og undersøg, hvornår dens diskriminant er lig med 0.


Svar #2
08. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Det vil altså bare sige... 

Vedhæftet fil:Skærmbillede (15).png

Skriv et svar til: 2. ordens differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.