Fysik

Maksimal Effekt

14. oktober 2013 af Bryno (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et element har polspændingen 4,50 volt. Når elementet tilsluttes en resistans på 10 Ω, er strømstyrken gennem resistoren 0,41 A.

 - Bestem elementets indre resistans (Fik jeg til 0,98 Ω)

- Bestem den effekt, der omsættes i resistoren (Fik jeg til 1,68 W).

Der tilsluttes nu en anden resistor til elementet. Det ønskes, at der skal omsættes den størst mulige effekt i resistoren.

- Bestem denne resistors resistans. Angiv den omsatte effekt og elementets polspænding.

Her er jeg stuck. Vær venlig at forklar alle trin af hvordan man løser denne opgave. TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2013 af mathon

se


Svar #2
14. oktober 2013 af Bryno (Slettet)

Tak mathon. Så det vil sige, at resistansen er 0,98 Ω. Men herfra er jeg i tvivl om hvordan jeg skal gribe opgaven an. Er strømstyrken stadig 0,41 A? Polspænding har jo ændret sig? Hvordan finder jeg den omsatte effekt og polspændingen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Nej, U = 4,5V ,  R = 2*0,98Ω , benyt ohms lov.

P = R * I2


Svar #4
14. oktober 2013 af Bryno (Slettet)

Vil polspændingen forblive det samme lige meget hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Batteriets indre spænding er konstant ( 4,5V ).

Find polspændingen ( spændingen på batteriets poler/klemmer ) ved ohms lov.


Svar #6
14. oktober 2013 af Bryno (Slettet)

Jeg får polspændingen til 2,3 V. Men jeg forstår ikke hvordan batteriets tidligere polspænding nu er blevet den indre spænding... Kan du forklare præcist hvad der er konstant/ikke konstant?


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Det er opgaven, der er dårligt formuleret. Men batterier har en indre spænding og en indre resistans. Både den indre spænding og indre resistans er konstante, men ikke polspændingen og strømmen.

Når batteriet ikke er belastet, er der ingen spændingsfald over den indre resistans, og den indre spænding er derfor her lig med polspændingen.

Da indre resistans = ydre resistant under belastning ( 0,98Ω og 0,98Ω ), må polspændingen nu være 4,5V / 2 = 2,25V  ( afrund ikke her, for forståelsens skyld, du deler den indre spænding i to lige store spændinger ).


Svar #8
14. oktober 2013 af Bryno (Slettet)

Men burde 4,5 V så ikke være hvilespændingen og IKKE polspændingen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Ja, det ville være bedre formuleret.

Men på samme måde i opgaven:  Angiv den omsatte effekt og elementets polspænding.

I ydre modstand eller i begge ?


Svar #10
14. oktober 2013 af Bryno (Slettet)

Kan du forklare mig hvorfor den omsatte effekt i den ydre resistor er størtst når den ydre modstand er lig med den indre modstand?


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Effekterne i indre og ydre modstand er ens:

P = R * I2.

De to modstande er ens, og det er strømmen i dem også, da de sidder i serie.

Ifælles = 4,5V / ( 2*0,98Ω ) = 2,25V / 0,98Ω


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. oktober 2013 af mathon


                                       Upol2    Ri2        Uo2          1      Uo2              (4,50 V)2
                     Pydremax =  ------ =  --- •  ----------- =  ---- • ------ = 0,25• ----------- = 5,17 W
                                         Ri      Ri       (Ri+Ri)2      4       Ri                 0,98 Ω


Skriv et svar til: Maksimal Effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.