Matematik

difinitionsmængde af funktion

14. oktober 2013 af PinguWR (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg skal skrive difinationsmængden på funktionen:

f(x)=√x2+3x-4 (altså hele funktionen under en kvadratrod)

Mit bud er alle tal fra og med 0 og så til højre på tallinjen uendeligt. Dette fordi at hvis x=nul, så vil der stå: f(x)=√0=0. Og alle postive tal derefter vil man kunne finde en kvadratrod af.

Er der nogen som kan sige om jeg griber det rigtigt an?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2013 af LeonhardEuler

Dm(f)= ] - ∞ ; - 4 ] ∧ [ 1 ; ∞ [

Undersøg hvilke x'er vil give 0 eller negative tal som funktion under kvadratroden, da man ikke kan tage kvadratroden af et negativt eller det neutrale tal.


Svar #2
14. oktober 2013 af PinguWR (Slettet)

Tak for svar,

Hvordan kommer du frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Definitionsmængden for f(x) er de x, for hvilke x2 + 3x -4 ≥ 0 . Løs derfor denne ulighed. Start med at løse den tilh8rende 2.-gradsligning x2 + 3x -4 = 0 .


Svar #4
14. oktober 2013 af PinguWR (Slettet)

Ok, jeg har startet med at løse "x2 + 3x -4 = 0" og får at x=6,5 v x=-8,5


Svar #5
14. oktober 2013 af PinguWR (Slettet)

Løser jeg uligheden får jeg at: x≤−4 or x≥1

Så nu har jeg de værdier som N-spire viser på grafen. Jeg er bare ikke sikker på hvor at jeg skal bruge x=6,5 v x=-8,5?


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4, #5

Din løsning i #4 er ikke korrekt. Man har

x2 +3x -4 = (x+4)(x-1) = 0 ⇒ x = -4 ∨ x = 1 .

Da grafen for 2.-gradspolynomiet x2 +3x -4 er en parabel, der vender grenene opad, er polynomiet ikke-negativt uden for rødderne, dvs for x ≤ -4 eller for x ≥ 1 .


Svar #7
14. oktober 2013 af PinguWR (Slettet)

Aah, nu får jeg det rigtigt. Så kunne jeg ikke bare have startet med at løse uligheden? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man kan kun løse uligheden ved først at løse den tilhørende 2.-gradsligning. Men man må jo spørge, hvordan du selv løser uligheden i #5 uden først at løse den tilhørende ligning.


Svar #9
14. oktober 2013 af PinguWR (Slettet)

Jeg løste uligheden med CAS. 

Så lige for at opsummere: 

1- Jeg løser andengradsligningen

Svar: x = -4 ∨ x = 1 .

2- Skal værdierne for x så sættes ind i uligheden? Hvis jeg jeg gør dette er x i begge tilfælde ≥ 0


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du skal læse den sidste sætning i #6 for at forstå sammenhængen mellem polynomiets rødder og de intervaller, hvor polynomiet er ikke-negativt.

Brugen af et CAS-værktøj garanterer desværre ikke, at man forstår, hvordan værktøjets løsning fremkommer.


Skriv et svar til: difinitionsmængde af funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.