Kemi

Hjælp (kemi) - reaktionshastighed!!!

15. oktober 2013 af counter14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle! 

Jeg har følgende værdier 

 

t     [NH4+]
10 0,691
20 0,619
30 0,561
40 0,513
50 0,473
60 0,438
70 0,408
80 0,382
90 0,359
100 0,339
110 0,321
120 0,305

når jeg indsætter værdierne i en graf, hvad skal jeg så vælge? regression eller bare normal?

jeg skal nemlig:

b) bestem reaktionshastigheden til tiderne 20 min og 110 min ud fra grafen.. hvordan gør jeg det? :( 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2013 af 012343210

Først bestemmes reaktionsordnen 0, 1 eller 2 - se excelark, hvor jeg har prøvet med 2 forskellige metoder (første fane har jeg brugt Excels solver, 2 gang har jeg lavet linærreg på de data du har givet)

Kan derefter se at det er en 2 ordens reaktion.

ud fra solverens værdier eller tallenen i lig reg, kan k og A0 bestemmes

Hastigheden regnes derefter som v=k*[A]^2 - dvs. du ska finde ud af hvad koncentationen er til de tider ud fra de formler som er benyttet i Excelarket...

Skriv hvis du støder ind i problemer.

Vedhæftet fil:1.xlsx

Svar #2
16. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

tusind tak for svar! :) 


men har du valgt "lineær" ? eller? :) og er vi enige om, du har sat disse værdier ind? :) 

t     [NH4+]
10 0,691
20 0,619
30 0,561
40 0,513
50 0,473
60 0,438
70 0,408
80 0,382
90 0,359
100 0,339
110 0,321
120 0,305

og sidste spørgsmål: 

hvordan kan jeg ved grafisk afbildning vise det er 2. orden? :) sådan hvis jeg skal begrunde? :) 


Svar #3
16. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

der står i min opgave " tegn en graf med t på x-aksen og koncentration op af y-aksen :) 


Svar #4
16. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

min opgave rækkefølge er således og skal besvare dem alle: 

a) tegn en graf med t på x-aksen og koncentration op af y-aksen 

b)  bestem reaktionshastigheden til tiderne 20 min og 110 min ud fra grafen

c) giv på grundlag af beregnede hastigheder et skøn over, hvorvidt reaktionen er første eller anden orden 

d) giv et skøn over massen af den anvendte portion ammoniumnitrit (kan ik finde ud af) 

e) vis ved en grafisk afbildning, at reaktionen er af anden orden 

f) bestem reaktionens hastighedkonstant 
 
g) beregn den aktuelle konc af nh4+ til tiden 200 min 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2013 af 012343210

Tegn 3 grafer (se ark nr. 2 i excelfilen der er de dog tegnet på en graf)

på 0 orden er [NH4+] teget som funktion af t (dvs. [NH4+ på y-aksen og tiden på x-aksen)

på 1 orden log[NH4+] som funktion af t (dvs. 10-tal logeritment af koncentrationen)

på 2 orden 1/[NH4+] som funktion af t

Så kigger du på de tre grafer eventuelt regner r^2 for at finde ud af hvilken der er mest linær og så har du fundet hvilken orden reaktionen er. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. oktober 2013 af 012343210

#4 skal jeg svare på nogen af spørgsmålene?


Svar #7
16. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

tak igen! ;) 

ja, hvis du kan forstå dem med det samme? ville det hjælpe mig RIGTIG meget! 


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2013 af 012343210

a) du tegner grafen med koncentrationen på y aksen og tiden på x-aksen

b) du laver tangenter i x=20 og x=110 og finder hældningerne (din hældning er reaktionshastigheden i det givne punkt og har enheden M/min)

c) du indsætter den fundne reaktionshastighed samt koncentration for hver af de 2 punkter i udtrykket:

V=k*[NH4+] - hvorefter du isolere k i begge 2 og ikke får den samme værdi for k ved de 2 punkter da det er hastighedsligningen for en 1 ordens reaktion

Derefter indsætter du reaktionshastigheden samt koncentrationen for hver af de 2 punkter i udtrykke:

V=k*[NH4+]^2 - hvorved k gerne skulle være nogenlunde det samme hvis du isolere den og udregner den for de 2 punkter.

d) ud fra den k du udregner i c kan du så udregne [NH4+0] ud fra følgende formlen samt en tid og tilhørende koncentration:

1/[NH4]=-k*t+1/[NH40]

e) Der tegner du 1/[NH4] ind på y aksen og tiden på x-aksen og viser ved linær reg at du har en lige linje

f) hastighedskonstanten er den lige linjes hældning

g) insæt 200 i den lige linje og y er så 1/[NH4+] dvs. [NH4+]=1/y-værdien

Håber du kan bruge det.


Svar #9
17. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

hvad får du reaktionshastighederne til at være i b? :/ !


Svar #10
17. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

skal jeg ikke finde 2 reaktionshastigheder i b ? 


Svar #11
17. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

nevermind! har styr på b nu :)


Svar #12
17. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

hej! hvad får du reaktionshastighederne til at være i b? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. oktober 2013 af 012343210

0,006397
0,00172


Svar #14
17. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

er dette rigtigt til opg b ?

 

Reaktionshastigheden til tiden 20 min bestemmes, ved at indsætte x = 20 i funktionen fra opg.a:

y = x2 - 0,0066x + 0,7433 = 202 - 0,0066*20 + 0,7433 = 0,6193 M/min

Reaktionshastigheden til tiden 110 min bestemmes, ved at indsætte x = 110 i funktionen fra opg.a:

y = x2 - 0,0066x + 0,7433 =  - 0,0066*110 + 0,7433 = 0,2593 M/min


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. oktober 2013 af 012343210

Du har fået mig helt til at stå af. Hvad er det for en formel du har fra opgave a? i forhold til det du har informeret om så er opgave a bare at tegne punkterne ind på en graf. (det du skrev i svar #4)

Det efter tager du dit værktøj du arbejder med og finder hældningen i punkterne x=20 og x=110. Og så har du hastighederne.

Hvis du ikke kan tegne dig frem til dette i hånden eller på en lommeregne/regneværktøj kan du beregne hældningen på en lige linje som kan passere gennem punkterne x=10 og x=30 (når du skal finde hældningen for x=20). Hvis du gør dette får du:

y1=a*x1+b => b=y1-a*x1

y2=a*x2+b =>b=y2-a*x2

y1-a*x1 =y2-a*x2

y1-y2=a*x2-a*x1

(y1-y2)=a*(x2-x1)

(y1-y2)/(x2-x1)=a

(0,691-0,561)/(30-10)=a=0,0065M/min <- Det samme kan gøres for x=110, men det syntes jeg du selv skal regne


Svar #16
17. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

Reaktionshastigheden til tiden 20 min bestemmes ved at differentiere funktionen fra opg. a

f(x) = x2 - 0,0066x + 0,7433

f(x)’=  2*10-5x-0,0066

x = 20 min indsættes i den den differenteriede funktion

f(x)’= 2*10-5x-0,0066 = 2*10-520-0,0066 = 0,0062 M/min

jamen så er dette rigtigt? :)


Svar #17
17. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

JEG MENER:

Reaktionshastigheden til tiden 20 min bestemmes ved at differentiere funktionen fra opg. a

f(x) = x2 - 0,0066x + 0,7433

f(x)’=  4*10-5x-0,0066

x = 20 min indsættes i den den differenteriede funktion

f(x)’= 4*10-5x-0,0066 = 2*10-520-0,0066 = 0,0058

Reaktionshastigheden til tiden 110 min bestemmes ved at indsætte x = 110 I den differentierede funktio

f(x)’= 4*10-5x-0,0066 = 2*10-5110-0,0066 = 0,0022


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. oktober 2013 af 012343210

Jeg fatter hat af hvad du mener. Tænker at du tror at når det er en 2 ordens reaktion at det så kan beskrives med en anden grads ligning? - Hvis det er tilfældet er du altså noget ved siden af:/

Du skriver selv at opgave a er: "a) tegn en graf med t på x-aksen og koncentration op af y-aksen" - Det er den nemmeste opgave du skal bare plotte dine punkter ind i en graf. Du skal ikke finden nogen linje som beskriver dem eller noget...


Svar #19
17. oktober 2013 af counter14 (Slettet)

nejnej? jeg beregner jo b?

så skal jeg jo differentiere forskriften og indsætte fx. x = 20 

altså:

Reaktionshastigheden til tiden 20 min bestemmes ved at differentiere funktionen fra opg. a

f(x) = x2 - 0,0066x + 0,7433

f(x)’=  4*10-5x-0,0066

x = 20 min indsættes i den den differenteriede funktion

f(x)’= 4*10-5x-0,0066 = 2*10-520-0,0066 = - 0,0058

Reaktionshastigheden til tiden 110 min bestemmes ved at indsætte x = 110 I den differentierede funktio

f(x)’= 4*10-5x-0,0066 = 2*10-5110-0,0066 = - 0,0022

og reaktionshastigheden skal være negativ grundet grafens forløb, du får positiv :) 


Brugbart svar (0)

Svar #20
19. februar 2014 af kuurn (Slettet)

hvor kommer 0,7433 fra og de 5x? 

er selv igang med samme opgave?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.