Matematik

Simpel vektorregning

21. oktober 2013 af Heptan - Niveau: A-niveau

MATEMATIK VEKTORER
En linje l har parameterfremstillingen
l: (x y)+t*(2 1)
Bestem en ligning for den linje m, der går gennem punktet (3,4) og er vinkelret på l.

Hvordan gør man lige det? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2013 af peter lind

Brug at retningsvektoren for l er normalvektor til m


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2013 af Moraxus (Slettet)

Din normalvektor bliver n=<-1,2>, fordi du vender om og skifter fortegn på den som rykker op.

Indsæt dette i linjens ligning: a(x-x0)+b(y-y0)=0, hvor a og b er normalvektoren koordinater, og x0 og y0 er dit punkt (x0,y0)=(3,4)

Du får altså at: -1(x-3)+2(y-4)=0


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det er ikke korrekt. Retningsvektoren for linien l er jo netop en normalvektor for linien m, som forklaret i #1. En ligning for linien m er derfor

2·(x - 3) + 1·(y - 4) = 0


Svar #4
21. oktober 2013 af Heptan

Tak for hjælpen allesammen! :-)

Jeg har forkortet til 

2x+y-10=0

eller

2x+y=10

Ved ikke hvad der er mest rigtigt, så har skrevet begge dele ... ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Begge dele er korrekte. Dog foretrækker man ofte formerne

ax + by + c = 0 ,

eller

y = ax + b


Skriv et svar til: Simpel vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.