Matematik

opgave vedrørende Kofficienten

28. oktober 2013 af mulleJ1995 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej har vedhæftet en fil men min opgave, er der nogle der har forstand på hvordan man skal regne opgave b. har fået punktet i a til at blive (x,y)=(75,07 , 174,9) hvis det skal bruges i opgaven.

Vedhæftet fil: koefficienten.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Løsningen i a) er punktet (x,y) = (75 , 175) præcist.

Funktionen f(x,y) = ax + by har niveaukurver, der er rette linier, hvis normalvektor er parallel med vektoren (a,b) , svarende til rette linier med hældningskoefficient -a/b . For at punktet (75 , 175) bliver det punkt i polygonområdet, hvor funktionen f(x,y) antager sit maksimum, skal der gælde at hældningen -a/b skal ligge mellem hældningskoefficienterne for de to rette linier i polygonens rand, der mødes i punktet (75 , 175). Da b = 2000 , skal der derfor gælde, at

-1 ≤ -a/2000 ≤ -1/3


Svar #2
28. oktober 2013 af mulleJ1995 (Slettet)

arh okay tak, men der hvor du har skrevet -a skal det bare blive stående sådan eller skal det skiftes ud med et tal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Funktionen f(x,y) i opgaven er givet som

f(x,y) = 800x + 2000y .

I spm. b) skal man undersøge, hvilke værdier koefficienten 800 kan udskiftes med for at funktionen f(x,y) stadig antager sit maksimum på polygonområdet i punktet (75 , 175). Man skal altså undersøge funktionen

f(x,y) = ax + 2000y


Svar #4
28. oktober 2013 af mulleJ1995 (Slettet)

Skal der forståes sådan at de 800 kan udskiftes med alt der er sørre end -1 og mindre end -1/3, så tallet kan f.eks. være -1500 så a=-0,75 


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke korrekt. Man når frem til (se #1) at koefficienten a skal opfylde dobbeltuligheden

-1 ≤ -a/2000 ≤ -1/3

som så skal løses korrekt, dvs

2000/3 ≤ a ≤ 2000 .


Svar #6
28. oktober 2013 af mulleJ1995 (Slettet)

Forstår ikke hvordan du har fået 2000/3 ≤ a ≤ 2000 hor kommer tallene i den fra?


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

De kommer fra løsning af dobbeltuligheden

-1 ≤ -a/2000 ≤ -1/3 . Man ganger først med 2000

-2000 ≤ -a ≤ -2000/3 , og så ganger man uligheden med -1

2000/3 ≤ a ≤ 2000 .


Svar #8
28. oktober 2013 af mulleJ1995 (Slettet)

arh okay nu tror jeg, jeg er ved at forstå det, men selve svaret på opgaven er bare -1 ≤ -a/2000 ≤ -1/3 ik? eller skal jeg løse den som du har vist i #6?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er jo blot starten på mellemregningerne til resultatet. Læs opgaveteksten. Man skal angive det interval, som koefficienten a kan tilhøre for at give funktionen f(x,y) sit maksimum i det angivne punktet. Det endelige svar på opgaven er derfor, at koefficienten a skal tilhøre intervallet [2000/3 ; 2000] .


Skriv et svar til: opgave vedrørende Kofficienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.