Matematik

lille Ligning, hjælp?! :)

06. november 2005 af hamlet (Slettet)
hejsa:) sidder med en aflevering og er lidt i tvivl om en enkel ligning -->
2*0,75^x (x er hævet)
Jeg ville umiddelbart løse den ved
x= log(5,6) / log(2*0,75) = 4,25

Er det rigtigt??
Håber der er der kan hjælpe:)

Svar #1
06. november 2005 af hamlet (Slettet)

hov manglede noget af ligningen... her er den så: 2*0,75^x = 5,6

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2005 af Waterhouse (Slettet)

Ikke helt. Start med at få isoleret 0,75^x, og benyt så

log(a^n)=n*log(a).

Svar #3
06. november 2005 af hamlet (Slettet)

så jeg dividerer med 2 på begge sider så der står:
0,75^x=2,8
x= log(2,8)/log(0,75) = -3,57

Kan det passe??
Jeg forstår ikke helt den formel du gav.
venligst isabella

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:
Næsten korrekt; til to decimalers præcision fås

x ~ -3,58

Vi ser altså, at hvis der er en løsning, så må det være

x = log(2,8)/log(0,75),

og at dette _er_ en løsning, ses let ved kontrol (ved at gøre prøve).

Logaritmeregnereglen

log(a^x) = x*log(a), a > 0

bør i øvrigt være velkendt fra undervisningen.

//Epsilon

Skriv et svar til: lille Ligning, hjælp?! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.