Matematik

Opgave 5.010 og 5.018

06. november 2005 af hardworkingstudent (Slettet)
Hej, det ville være rigtig dejligt hvis der var en af jer som kunne give en hånd med disse 2 opgaver som er fra Eksamensopgaver i matematik på b-niveau.

Opgave 5.010:
En funktion f er bestemt ved
f(x)=2sqrt(3x+1)
Bestem en ligning for tangenten for f i punktet P(5,f(5)).

Opgave 5.018:
En funktion f er bestemt ved
f(x)=1/lnX
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(e,f(e)).

Håber virkelig der er en af jer der har lyst til at bruge 5 min på at hjælpe mig.
På forhånd tak:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2005 af Dacabo (Slettet)

Du bestemmer tangenten for f ud fra tangentligningen:
y=f'(x0)(x-x0)+f(x0)

opgave 5.010:
f'(x)=3/sqrt(3x+1)
f'(5)=3/4
f(5)=8
Indsæt i førnævnte ligning og du har tangenten.

Det samme gøres med opg. 5.018

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2005 af Waterhouse (Slettet)

Prøv selv først. Generelt skal du ind og differentiere funktionerne, og så bruge tangentligningen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2005 af sofie44 (Slettet)

I opg. 5.018 skal du gøre følgende.
Først bestemmes røringspunktet P. Du ved at førstekoordinaten i punktet P er e, derfor skal du bestemme f(e). e sæætes derfor ind i din forskrift. ln(e) går ud med hinanden og giver 1 og 1 delt med 1 er 1 derfor er røringspunktet (e;1).
Derefter skal f'(x) bestemmes for du kan finde hældningen på din tangent. f'(x) = -1/x*(ln(x))^2. I f' sættes dit oplyste x ind. Dvs. -1/e*(ln(e))^2 = - e^-1. En ligning for en tangent er ret og er derfor efter formen y=ax+b. Vi ved at y er 1, a er - e^-1 og x er e derfor skal vi bare sætte ind i ligningen og bestemme b. 1=- e^-1*e+b. Dvs at b=2. Så din tangentligning er y=- e^-1*x+2.

Svar #4
06. november 2005 af hardworkingstudent (Slettet)

mange tak for hjælpen allesammen! det er virkelig dejligt at I gad hjælpe mig!

Skriv et svar til: Opgave 5.010 og 5.018

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.