Matematik

Angiv en ligning for den plan

02. november 2013 af stefanie24 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle!
Jeg har en opgave, der lyder:

Angiv en ligning for den plan, der skærer i koordinatakserne i A (3,0,0), B(0,-1,0) og C (0,0,5)

Jeg er ret meget på bar bund, hvor jeg skal starte, da jeg ikke helt har styr på al det her med vektorer, parameterfremstillinger osv endnu. 

Jeg håber, der er en, der kan hjælpe mig. :-)

Mvh. Stefanie


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2013 af mathon

  en normalvektor til planen
  er                       
              n
= BA x BC = [3,1,0] x [0,1,5] = [5,-15,3]

  en vilkårlig vektor i planen med udgangspunkt C (0,0,5)
  er    
             p = [x,y,z] - [0,0,5] = [x,y,z-5]    

.

planens ligning

             np = 0

           


Svar #2
02. november 2013 af stefanie24 (Slettet)

#1 tak for det hurtige svar! :-)

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Planens ligning kan generelt angives på formen

          ax + by + cz + d = 0 .

Planens (mulige) skæringspunkt med x-aksen findes ved at sætte y = z = 0 , dvs x = -d/a (forudsat at a ≠ 0). 

Planens (mulige) skæringspunkt med y-aksen findes ved at sætte x = z = 0 , dvs y = -d/b (forudsat at b ≠ 0). 

Planens (mulige) skæringspunkt med z-aksen findes ved at sætte x = y = 0 , dvs z = -d/c (forudsat at c ≠ 0). 

De opgivne skæringspunkter med akserne har alle fra 0 forskellige aksekoordinater, hvorfor man umiddelbart kan aflæse en ligning for planen ud fra disse. Sætter man d = -1, får man

          (1/3)x -y + (1/5)z -1 = 0 ,

der eventuelt kan forlænges til

          5x -15y + 3z -15 = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2013 af mathon

planens ligning

             np = 0
            [5,-15,3] • [x,y,z-5] = 0

             5x - 15y  + 3(z-5) = 0

             5x - 15y  + 3z - 15 = 0


Svar #5
03. november 2013 af stefanie24 (Slettet)

#3 og #4, jeg takker mange gange! Det er i hvert fald til at forstå :-)!


Skriv et svar til: Angiv en ligning for den plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.