Matematik

Georg Mohr opgave

10. november 2013 af LeonhardEuler

Kunne én person eller hjælpe mig med at beregne denne opgave. Jeg kan ikke se nogle løsninger på den.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2013 af SuhrB (Slettet)

Kan du ikke løse den ved at opstille 2 funktioner for n, og så en for k? kigge på en graf og finde skæringerne hvor den opfylder det?


Svar #2
10. november 2013 af LeonhardEuler

Den skal løses uden hjælpemidler. Hvad mener du med at løse den ved 2 funktioner? Hvordan kan man opstille de to funktioner?


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. november 2013 af hesch (Slettet)

n = 54,   k=54

Forklaring:   Du har

54n < 55k < 56n         denne betingelse må kun være opfyldt for een værdi af k. Find største n.

Man "gætter" bekvemme værdier for k og n, f.eks: n = 50 og k=50, hvilket indsat i uligheden giver:

2700 < 2750 < 2800    der er en mulig løsning, men ikke nødvendigvis den største n-værdi

man skal bemærke, at  2750 - 2700 = 2800 - 2750 = 50, altså at 2750 er middeltallet mellem "yderværdierne". Hvis værdierne for n og k øges med 1, vil differenserne også øges med 1, og værdien 55k vil derfor fortsat være middeltallet.

Når man øger værdierne for n og k med 4, vil differensen mellem 55k - 54n = 56n - 55k = 54, og det er den størst mulige differens, da grænsen til, at der istedet er tre mulige k-værdier ellers overskrides.

Det, at værdien 55k er placeret midt mellem værdierne 54k og 56k, ses intuitivt at være optimalt, for størst mulig værdi af n.


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

I intervallet ]54n ; 56n[ , hvor n er et positivt helt tal, findes der netop eet tal af formen 55k , hvor k er et positivt helt tal. Længden af intervallet ]54n ; 56n[  skal altså være mindre end eller lig med 2·55 , altså

2n ≤ 110 , dvs

n ≤ 55.

n = 55 er den største mulige værdi for n, for hvilken der findes netop eet tal k, så

54n < 55k < 56n

nemlig k = 55 .

54·55 < 55·55 < 56·55


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. november 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Med #3 har du så løsningen ved uligheden:

54n 55k 56n    :)


Skriv et svar til: Georg Mohr opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.