Fysik

Potentiel energi

15. november 2013 af haby39 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Figuren ovenfor viser det kinesiske kraftværk ”Three Gorges Dam”. Når det er færdigbygget i 2011, bliver det verdens største vandkraftværk.

A) Med en totalkapacitet på 22,5 GW, hvor meget energi kan der maksimalt omsættes på et år?

B) Når reservoiret er i fuld højde ligger det 175 m over floden nedenunder. Hvis kraftværket kører på maksimal ydelse (22,5 GW), hvor mange m3 vand skal der strømme i gennem turbinerne pr. sekund? (husk at 1 m3 vand har massen 1000 kg).

C) 90% af den tilførte (dvs. den omsatte) energi udnyttes i form af elektrisk energi. Beregn den maksimale udnyttede energi.

Jeg er med på at jeg til opg. A) skal bruge formlen Epot=m*g*h men det er også det eneste jeg er kommet frem til. skal den omskrives for at regne opgaven ud ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2013 af peter lind

A) Du skal bruge energi = effekt*tid

B) Beregn hvor meget vand der skal falde de 175 m for at give energien 22,5 MW*1 sekund


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2013 af hesch (Slettet)

I opgave A) :   Effekt * timer/år


Svar #3
15. november 2013 af haby39 (Slettet)

#1

den angivne totalkapacitet på 22,5GW skal altså ganges med tiden.

Men hvad er tiden for de 22,5GW, er det pr. sek ?


Svar #4
15. november 2013 af haby39 (Slettet)

Så 22,5GW * sek pr. år (3153600)


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2013 af peter lind

Der spørges om hvor meget der produceres på et år så tiden skal være 1 år


Svar #6
15. november 2013 af haby39 (Slettet)

Got it :)

watt begrebet var lige forsvundet langt væk, et kort øjeblik..

22,5GW ⇒ 22,5*109W

22,5*109W*31536000s = 7,0956*107J ⇒ 709,56 PJ


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. november 2013 af peter lind

ja


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

Hej,

Hvordan regner man, hvor meget vand der skal falde de 175 m for at give energien 22,5 MW*1 sekund? Er der nogen formel eller metode til det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. februar 2015 af hesch (Slettet)

#8:  E = 22,5 [MW] * 1s = 22,5 [MJ].

Vandets potentielle energi:

E = m * g * h = m * 9,82 [m/s2] * 175 [m] = 22,5 [MJ]

Isoler m.


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

er g=9,82 J/kg*m ? Du har skrevet m/s^2.


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. februar 2015 af peter lind

Det er det samme. Du burde vide at enheden for accelleration er m*s-2


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

Ok. Tak for det. Ja. Jeg skal stadig bruge lidt på at få styre på enheder i fysik. :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. februar 2015 af hesch (Slettet)

[ J/(kg*m)] = kg*m2/s2 / (kg*m) =         (forkort)

[ m/s2 ]


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

Tak. Nu er jeg med. 

Jeg har udregnet, men stadigvæk er ikke sikke på hvodan skal disse enheder forkortes til at svare på spørgsmålet, som blev spurgt i m^3.

E = m*g*h ⇒ m = E / (g*h).

m = 22,5 MJ / (9,82 ? (m/s^2 )*175m) = (22,5*?10?^6 J) / (1718,5 ? (m^2/s^2 )) = 13092.8135.


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. februar 2015 af hesch (Slettet)

#14:  Når du isolerer m, føleger enhederne jo med:

Enhed for m bliver så:

m = E / (g*h) = (kg*m2 / s2) / ( m/s2 * m )

Forkort og se hvad enheden kommer ud i.

Du skrev det selv:  Jeg skal stadig bruge lidt på at få styre på enheder i fysik.


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. februar 2015 af hesch (Slettet)

#8:  PS:  Bemærk, at der i opgaven står  22,5 GW = 22,5*109 W


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

Ja. jeg stadig prøver finde ud af hvordan W blev til kg*m2 / s2.?


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. februar 2015 af hesch (Slettet)

#17:     1 [J] = 1 [kg*m2/s2]

1 [W] = 1 [J/s] = 1 [kg*m2/s3]


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

alleførst tusind tak for din tid. 

Vil du lige tjekke om det er rigtigt måden jeg har udregnet.

h =175 m

g=9,82 (J/(kg*m)

E = 22,5 GW*1s = 22,5GJ = 22,5*?10?^9 J.

m = ?

E = m*g*h ⇒ m = E/(g*h)

m = (22,5*?10?^9 J) / (9,82(m/s^2 )*175m) = (22,5*?10?^9 J) / (1718,5(m^2/s^2 ) = (22,5*?10?^9 (kg*m^2)/s^2 ) / (1718,5 (m^2/s^2 ) = 13092813.50015 kg

stadigvæk har jeg enheden i kg.


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

Jeg ved at en m^3=1kg. Er det noget at gøre med det. 


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.