Fysik

Hvad sker der med densiteten hvis vi nulstillede vægten først?

27. november 2013 af Fesser123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal besvare dette spørgsmål til en opgave, og jeg er simpelthen på bar bund:

Hvordan vil grafen se ud, hvis vi nulstiller vægten, inden måleglasset med vand anbringes på vægten? Hvilken betydning ville det have for bestemmelsen af densiteten af sten?

Vi har målt volumen og masse af nogle småsten ved at anbringe dem i et måleglas med vand uden at nulstille. vi har skrevet forskellen på vægt og volumen ned, og derfor kan jeg ikke finde hoved og hale i dette spørgsmål, da forskellen fra den ene til den anden sten må være den samme, om vi så nulstiller eller ej... eller er den? HJÆLP!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2013 af peter lind

Grafisk har en ret linje, hvor hældningen er densiten er hældningen af linjen. Hvis du 0 stiller får du en linje gennem begyndelsespunktet. Hvis du ikke gør får du en linje med samme hældning; men som ikke går gennem begyndelsespunktet


Svar #2
27. november 2013 af Fesser123 (Slettet)

Det giver på en måde mening for mig, men jeg forstår ikke hvorfor den ikke ville stige proportionelt? Selvom vi starter i nul, så ville vandstanden jo stadig stige, og det ville vægten også... Hvad er det helt præcist jeg misser? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2013 af hesch (Slettet)

#0:  I princippet kan du godt finde densiteten af sten som:  Δvægt / Δvolumen, med :

Δvægt = vægtefter - vægtfør.

Men det afhænger af, hvordan din vægt er indrettet. Nogle vægte vil, når de vejer vægtforskelle ud fra en nulstilling, måle med større præcision, altså måle/vise med et "fast" antal betydende cifre. Så hvis vægten skal måle 1kg, vil den måske vise 999,8g, men hvis den skal måle en vægtforskel på 10g, vil den vise 9,998g.

Hvis det er tilfældet, skal nulstille med bæger og vand anbragt på vægten, for at få en mere nøjagtig vægt på stenene,


Svar #4
27. november 2013 af Fesser123 (Slettet)

vi har lavet forsøget, jeg skal bare forklare det der..... jeg vedhæfter opgaven, så kan i se hvad jeg mener! :) det er på sidste side

det er overstreget med rødt.

Vedhæftet fil:Densitet af sten (1).docx

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. november 2013 af hesch (Slettet)

Egentlig forstår jeg ikke, hvad det målebæger med vand overhovedet har at gøre på den vægt. Dette tjener jo alene til at måle volumen. Så jeg ville veje stenene i "løs vægt", naturligvis med vægten nulstillet før anbringelse af sten.

Det bliver, med henvisning til  #3, møg møg mere nøjagtigt.


Svar #6
27. november 2013 af Fesser123 (Slettet)

Det er præcis det jeg også tænker... jeg er møg forvirret.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2013 af hesch (Slettet)

Skriv det i din rapport   :)


Svar #8
27. november 2013 af Fesser123 (Slettet)

hvad? at det ikke giver mening?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. november 2013 af hesch (Slettet)

Nej, at fremgangsmåden i #5 ville give et nøjagtigere resultat.

En vægt vil typisk være certificeret ved:

Nøjagtighed ved 15Cº - 30Cº :   ±0,1% ±0,01g

Den absolutte unøjagtighed kan herudfra beregnes ved  hhv. 10g og 1kg.  Prøv, og se forskellen på afvigelse i gram.


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. november 2013 af hesch (Slettet)

Altså du får ved vejning af 10g en nøjagtighed =

0,1% af 10g + 0,01g = 0,01g + 0,01g = 0,02g

Ved vejning af 1kg bliver nøjagtigheden =

0,1% af 1000g + 0,01g = 1,01g

Altså mindre unøjagtighed ved vejning af 10g.

Men du kan jo bede læreren om at se certifikatet.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. november 2013 af peter lind

Det du kalder teori er en måling. Hvis du skal sammenligne med noget skal det være en tabelværdi.

Hvis du har lavet regression på de data kan den analyse muligvis også sige noget om usikkerheden.

Ifølge teksten går grafen gennem begyndelsespunktet og så er den nulstillet. Din beregning af massefylden for den første sten vil også være umulig, hvis den ikke var det.

Hvis den ikke var nulstillet vil du som nævnt i #1 få en linje, der er parallel med den du har fundet og hvor hældningen er den samme og dermed vil give samme massefylde


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. november 2013 af hesch (Slettet)

Jeg har da ikke kaldt noget "teori". Jeg har brugt vendingen: "i princippet".

Endvidere har jeg fra og med #5 lagt nogle betragtninger til grund for, hvordan man i praksis opnår størst mulig nøjagtighed, hvad angår vægtmåling.

Hvis densiteten på din "første sten" afviger fra de øvrige stens, kan jeg ikke rigtigt se, hvad der skal laves regression på ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. november 2013 af peter lind

#12 Du har formodentlig misforstået mig. Mit indlæg i #11  var udelukkende henvendt til Fesser123


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Jeg er enig med Peter Lind i #11, at det er helt misvisende at kalde den første måling i sættet for "teori", og at det er forkert at beregne afvigelse ud fra denne værdi.

Det fremgår af teksten, at tallene i måleresultaterne angiver den samlede masse af stenene  i glasset og det samlede rumfang af stenene, så vægtens visning og måleglassets visning, før der blev lagt sten i glasset, må allerede være trukket fra. Derfor vil det ikke gøre nogen forskel, om vægten nulstilles før eller efter glasset anbringes på vægten. Regressionslinien kunne være tvunget gennem (0,0).


Svar #15
27. november 2013 af Fesser123 (Slettet)

tak for det, jeg er blevet bekræftet i min teori om at "forskellen" ikke ville være der... og tak mht. teoripunktet... ved bare ikke hvad jeg ellers skal gøre, da der ikke findes en tabelværdi for sten i det hele taget, da det jo opdeles i slags... jeg tager en snak med min lærer i morgen!


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Her er en liste over densiteter for typiske stenarter.

http://www.edumine.com/xtoolkit/tables/sgtables.htm


Skriv et svar til: Hvad sker der med densiteten hvis vi nulstillede vægten først?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.