Matematik

Bestem fordoblingskonstanten

01. december 2013 af JogaBonito (Slettet)

Hej alle. 

Jeg sidder fast med denne opgave. 

For en eksponentiel funktion f gælder, at funktionsværdien f(x) øges med 55%, når x får en tilvækst på 10. Bestem fordoblingskonstanten. 

Hvordan regner jeg denne ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det vides så, at

(b·ax+10 - b·ax) / (b·ax) = 0,55 .

Bestem a af denne ligning og beregn så fordoblingskonstanten

x2 = log(2) / log(a)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2013 af LeonhardEuler

Du ved at 

(a10 - 1) • 100% = 55%

T2  = log(2) / log(a)


Svar #3
01. december 2013 af JogaBonito (Slettet)

Det vil sige: 

T= log(2) / log (1.55) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2013 af LeonhardEuler

Nej. Du skal beregne fremskrivningsfaktoren ved at isolere den i enten #2 el. #3's første udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej. beregn først a af det ovenstående, og indsæt så i udtrykket for fordoblingskonstanten.

a10 -1 = 0,55 , dvs

a10 = 1,55 


Svar #6
01. december 2013 af JogaBonito (Slettet)

Jeg har den nu.

Du isolere a i den første og har dermed a.. Så kan du så indsætte værdien i den næste formel. 


Svar #7
01. december 2013 af JogaBonito (Slettet)

Mange tak for hjælpen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja.

Man har så

10·log(a) = log(1,55) 

og dermed

x2 = log(2) / log(a) = 10·log(2)/log(1,55)


Skriv et svar til: Bestem fordoblingskonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.