Kemi

Radioaktivitet

05. december 2013 af freaksom (Slettet)

 Genstande fundet i Lascaux-grotterne i Frankrig har en kerneomdannelseshastighed af 14 C på 2,25 pr. minut pr. gram carbon. Hvor gamle er disse genstande? Halveringstiden for 14 C er 5730 år. I levende organismer måles 15,3 kerneomdannelser af 14 C pr. minut pr. gram carbon.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2013 af mathon

tiden t - siden døden indtraf -
kan udledes til:

                              t = (19000 år)•log(15,3/R)

        hvor R er det nuværende antal henfald pr.minut pr. gram carbon.
 og
        15,3 henfald pr.minut pr. gram carbon er fra en nyligt afdød organisme.
                              


Svar #2
05. december 2013 af freaksom (Slettet)

Hvilken formel er det du bruger?:)

og hvor får du 19000 år fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2013 af mathon

detaljer

                                            A = Ao·(1/2)t/T½

                                             2t/T½ = (Ao/A)

                                             log(2)·(t/T½) = log(Ao/A)

                                             t = (T½/log(2))·log(Ao/A)

                                             t = ((5730 år)/log(2))·log(15,3/A)

                                             t ≈ (19000 år)·log(15,3/A)


Svar #4
05. december 2013 af freaksom (Slettet)

Nårh på den måde, mange tak :)


Skriv et svar til: Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.