Matematik

eksponential funktion x!!

16. december 2013 af wead (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg er igang med min aflevering og jeg har fået disse punkter til at lave en eksonentialfunktion 

den går gennem punkterne 

p(3/2,f(3/2)

q(81/2,f(81/2) jeg skal bestemme den for g(x)


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. december 2013 af mathon

   hvad betyder f(x) i denne sammenhæng til forskel fra g(x)?


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. december 2013 af peter lind

Eksponentialfunktionen har formen f(x) = b*ax

Indsæt de givne punkter i funktionsudtrykket. Det giver 2 ligninger med de 2 ubekendte a og b, som du må løse. Hvis du dividerer de 2 ligninger med hinanden går b ud så du har en ligning med den ene ubekendt a


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Du kan også anvende formlerne til beregning af a og b:

a= (x2-x1)'te rod af (y2/y1)

b= y1/ax1


Svar #4
16. december 2013 af wead (Slettet)

problemet er at der står P(3/2,f(3/2)) ogQ(81/2,f(81/2))

og jeg har jo kun x1 og x2 da punkterne er det samme og med hendsyn til det med de to ligninger med de to ubekendte kan du så ikke lige sætte talene ind . :)

p og q er ikke med i punkterne det bare hvad de er kaldt 


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. december 2013 af peter lind

Det kan ikke være rigtigt. At få opgivet 2 x værdier er ikke nok til at bestemme funktionen. Kan du ikke komme med den ordrette tekst på opgaven


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvad er forskellen mellem funktionerne f(x) og g(x) ?


Svar #7
16. december 2013 af wead (Slettet)

ok 

opgave 2018

en linær funktion er givet ved f(x)=4x+2.

opgave c

grafen for en ekspontialfunktion g(x) gå gennem punkterne P(3/2,f(3/2)) ogQ(81/2,f(81/2)). bestem en forskrift for g(x)

det er det :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Så benytter man f(x) til at beregne koordinatsættene for de to punkter P og Q, og så bestemmer man a og b for den eksponentialfunktion g(x) = b·ax , der går gennem de samme to punkter. Din bog har sikkert et færdigt formelsæt lige til at indsætte i.


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. december 2013 af peter lind

Så skal du beregne f(3/2) og f(81/2) altså bruge den lineære funktion til at finde y værdierne for eksponentialfunktionen


Svar #10
16. december 2013 af wead (Slettet)

har et billede det er 2018 og har lavet a og b mangler c

Vedhæftet fil:mat.jpg

Svar #11
16. december 2013 af wead (Slettet)

hvordan gør jeg det peter lind ? 


Svar #12
16. december 2013 af wead (Slettet)

skal jeg så bare sætte det ind på xéts plads i den linære funktion så får jeg min værdi ?


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11, #12

Læs forklaringerne i #8 og #9.

Ud fra de to punkter P(x1,y1) og Q(x2,y2) opstilles de to ligninger for funktionen g 's koefficienter:

y1 = b·ax1

y2 = b·ax2 .

Løs nu dette ligningssystem.


Svar #14
16. december 2013 af wead (Slettet)

kan du ikke lige vise mig det fordi min hjerne er helt væk efter to timers matematik 


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er helt sikkert udledt i din bog. Divider de to ligninger med hinanden

y1 / y2 = ax1-x2

Opløft hver side i potensen 1/(x1-x2) og bestem a. Benyt en af de to ligninger med den fundne a-værdi til bestemmelse af b:

b = y1 / ax1 .


Svar #16
16. december 2013 af wead (Slettet)

sorry for at at være lidt tungnem og tak for hjælpen har fundet ud af det, skal aflevere det her senere i har været til stor hjælp :) 


Skriv et svar til: eksponential funktion x!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.