Matematik

Hvilken formel er nemmest? (Arealformler)

27. december 2013 af EnStuderende - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen.

Jeg har fået til opgave at bestemme arealet af følgende trekant: a = 6,82 m, b = 12,46 m og B = 123,3°.

Jeg har fået givet følgende formler:

1. A = 1/2 * a * b * SinC ( + i to andre versioner med sinB og sinA)

2. A = (a*b*c)/(4*R)

3. A = r * s

4. A = √(s * (s-a) * (s-b) * (s-c)) => Herons formel

Og skal nu bruge den formel, der gør det nemmest/hurtigst at komme frem til arealet. Jeg kan ikke rigtig se, hvordan jeg lige skal finde frem til det? Jeg kender jo sinB samt siderne b og a, hvilket self. gør det muligt for mig at bruge den første formel. De andre kan jeg også godt bruge, hvis jeg tager en ekstra omvej og bruger henholdvis sinus/cosinus.

Jeg tænker bare...

Ved 2 skal jeg kende alle sider (for R får jeg vel fra siderne, da den omskrevne cirkels radius (R) findes ved midtnormalerne)

Ved 3 skal jeg kende aller sider OG alle vinkler (for at finde radius på den indskrevne cirkel, ikke? Og hvordan beregner man sig overhovedet frem til den, kan man det? Eller skal man tegne og måle radius?)

Ved 4 er jeg sådan lidt blank.... Hvad er s?

Der står i bogen, at omkredsen af trekanten a+ b+ c = 2s

Så s må vel være lig med den halvde omkreds?

Så egentlig skal jeg vel også kun kende alle sider ved brug af formel 4?

Og så ved formel 1, der skal jeg bare kende to sider og en vinkel.

Hvordan finder jeg ud af, hvilken en, der er nemmest at bruge?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man har

ha = b·sin(C)

og

sin(A)/a = sin(B)/b,

A = (1/2)·ha·a = (1/2)·ab·sin(C) = (1/2)·ab·sin(A+B)

Bestem vinkel A af sinusrelationen og indsæt så i formlen for arealet.


Svar #2
27. december 2013 af EnStuderende

*Glem det*


Svar #3
27. december 2013 af EnStuderende

Hvad gør du får at nå frem til at sinC = sin(A+B)?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man benytter, at vinkelsummen i en trekant er 180º . Der gælder derfor

C = 180º - (A+B)

og dermed

sin(C) = sin(180º - (A+B)) = sin(A+B)

idet en vinkel og dens supplementvinkel har samme sinus.

(for at nå frem til...)


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. december 2013 af SuneChr

# 0
Det er generelt, for det endelige resultats nøjagtighed, en fordel, at lade så mellemregninger som muligt indgå i et videre forløb i en beregning. Er en mellemregning afrundet, med en vis usikkerhed påhæftet, vil denne usikkerhed medtages i den videre beregning og have indflydelse på det endelige resultat.
En nøjere usikkerhedsdiskussion vil kunne retfærdiggøre antallet af rigtige decimaler til slut.


Svar #6
27. december 2013 af EnStuderende

Men vl det ikke altid være mere besværligt at bruge de formler med radius i, medmindre man får givet radius som en oplysning?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, det siger vel næsten sig selv.


Svar #8
28. december 2013 af EnStuderende

Men det får jeg nemlig ikke givet i nogen tilfælde... derfor undrer det mig lidt, hvad jeg overhovedet skal bruge formlerne til.

Men tak for hjælpen :)


Svar #9
29. december 2013 af EnStuderende

#4

Undskyld jeg lige hiver op igen...

Forstår ikke, hvordan sin(180º - (A+B)) = sin(A+B).

Det er jo det samme som at sige C = A + B... og det passer da ikke? Det passer da kun, hvis C er 90 grader (altså en retvinklet trekant), og det er den jo ikke....


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. december 2013 af SuneChr

# 9
Bemærk, i denne forbindelse, hvad # 4 skriver:
"idet en vinkel og dens supplementvinkel har samme sinus".
d.v.s.     for alle φ gælder:      sin φ  =  sin (180o - φ)
men det betyder jo ikke nødvendigvis, at   φ  =  180o - φ


Svar #11
29. december 2013 af EnStuderende

Måske er det et dumt spørgsmål, men hvad er φ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. december 2013 af SuneChr

# 10 og 11
Vinklen φ , udtales: [fi], er en vilkårlig valgt betegnelse. Vinklen kunne også kaldes u, v, x, A, B, - ja, i princippet alt. Matematikkens og fysikkens sprog benytter ofte φ for betegnelse af en vinkel.
# 11  Ingen spørgsmål er dumme.


Svar #13
29. december 2013 af EnStuderende

Arh, okay :) Vidste faktisk ikke, at de havde samme sinus... Dét havde jeg ikke lige tænkt over før. Nu giver det mere mening.

Så egentlig er det vel bare næææsten samme princip som at finde vinkel A ved hjælp af sinusrelationen, plusse A og B sammen og trække dem bare 180 og så sætte det ind i ligningen.

Tusind tak for hjælpen.


Svar #14
29. december 2013 af EnStuderende

Okay, det er faktisk en meget kortere måde at skrive det på :)


Svar #15
29. december 2013 af EnStuderende

Kan man så ikke ogå sige sin φ  =  sin (90 + φ)??


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. december 2013 af SuneChr

# 15
Nej, den går ikke.
Gør prøve med f.eks.  φ = 0o
Repetér enhedscirklen med de trigonometriske funktioner og overbevis dig om regnereglerne.


Svar #17
29. december 2013 af EnStuderende

Nårh ja, supplementvinkel er jo nødvendigvis ikke over 90 grader... hehe, min fejl.


Svar #18
29. december 2013 af EnStuderende

Men hvis jeg nogensinde skal bruge formel 2 eller 3 og ikke ved, hvad radius er, hvordan kan jeg så beregnemig frem til den, hvis nu jeg f.eks. kender alle sider/længder i en trekant? Er det muligt?


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. december 2013 af SuneChr

# 18
https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=805705
http://www.youtube.com/watch?v=6qz5WCGo1t4
eller
<radius i trekantens indskrevne - og omskrevne cirkel>


Svar #20
29. december 2013 af EnStuderende

Kan måske bruge dem her:

    r = tan(A/2)·(s-a) = tan(B/2)·(s-b) = tan(C/2)·(s-c)    2s = a + b + c

    r = 4R·sin(A/2)·sin(B/2)·sin(C/2)

    R = a/(2sin(A)) = b/(2sin(B)) = c/(2sin(C))

Så den omskrevne cirkel (markeret med fed) er egentlig bare sinusrelationen, hvor sinus i stedet er ganget med 2?

Hvis jeg så har A = 127°, b = 4 cm og c = 6 cm og skal finde både areal samt ind- og omskrevne cirkel...

Ville hurtigste vej så ikke være at bruge formel 1 i anden udgave til at finde T (areal).

Og så r.... så skal jeg bruge enten B, C eller a for at bruge    r = tan(A/2)·(s-a) = tan(B/2)·(s-b) = tan(C/2)·(s-c)    2s = a + b + c

Og så kan jeg så regne R ud herfra.

Korrekt?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.