Matematik

Tangent til en parabel ved skæring med y-aksen

08. januar 2014 af Nezami_95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En parabel er givet ved .

Bestem tangenten til parablen i skæringspunktet med y-aksen?

Bestem parablens toppunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2014 af Marie-kiksen<3 (Slettet)

En parabel er en graf for en et andengradspolynom f(x)=ax^2+bx+c

At bestemme tangenten i skærligspunktet ved y-aksen: f´(0)=ao^+b0+c

At bestemme toppunkt: (-b/2a);(-d/4a)

Læs om det i din matematikbog :) 


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er ikke korrekt, hvad du skriver om f '(0).

For skæringspunktet mellem parabelen y = f(x) = ax2 + bx + c og y-aksen er x = 0. Skæringspunktet er derfor (0 , c) , og tangentens hældning i skæringspunktet er f '(0) = b , så tangentens ligning er

y = bx + c


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2014 af SuneChr

For parablen, fremstillet ved     f (x)  =  ax2 + bx + c     skal man finde tangenten i (0 ; c)
Tangentligningen                     y - c  =  b·(x - 0)            idet  f '(0) = 2·a·0 + b
Til at bestemme toppunktet benyttes toppunktsformlen.


Svar #4
08. januar 2014 af Nezami_95 (Slettet)

Er det her korrekt?

vi har punktet P(0,-15), da f(0) = -15 og det er skæring med y-aksen, hvor x=0. Da vi har punktet, kan vi bruge tangentens ligning, hvori der medgår: y = f'(0)*(x-x0)+ f(0)

vi beregner tangentens ligning:

f'(0) = 2*0 - 2 = -2

x0 er det ik bare 0? altså x kordinnatet?

f(0) = -15

Hvilket giver: y = -2x -15 


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Kun du kender koefficienterne i dit 2.-gradspolynomium. Det drejer sig så blot om at indsætte på de rigtige pladser i #2.


Skriv et svar til: Tangent til en parabel ved skæring med y-aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.