Fysik

Fysik hjælp

08. januar 2014 af anonym1person (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude, Jeg har en smule problemer med følgende opgaver. Er der nogen der kan hjælpe? 

Blok 2 på Studstrupværket stammer fra 1972. Det kan kun anvende olie som brændsel og producerer, når den er i drift, kun elektrisk energi. Når den kører ved fuldlast, d. v. s. for fuld kraft, bruger den 63 tons olie pr. time og producerer elektrisk energi med en effekt på 262 MW.

a) Beregn størrelsen af den kemiske energi, der frigøres på én time ved forbrændingen ved fuldlast. Det oplyses, at der frigives 4,2 · 107 J ved forbrændingen af 1 kg olie.
b) Beregn effekten af den tilførte elektriske energi ved forbrænding ved fuldlast.
c) Beregn nyttevirkningen ved elproduktion ved fuldlast.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. januar 2014 af hesch (Slettet)

a)  Olieenergi pr. time = 63 ton/time * 4,2*107 J/kg.

b)  Der må menes:  Beregn energien af den afgivne elektriske effekt pr. time    eller hvad?


Svar #2
08. januar 2014 af anonym1person (Slettet)

Nej, sådan står det i opgave beskrivelsen. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2014 af hesch (Slettet)

Det jeg mener er, at opgaven går ud på at beregne

nyttevirkning = ( afgiven energi ) / ( tilført energi )

afgiven energi = elektrisk energi   ( 262MW * 1 time )

tilført energi = varmeenergi genereret ved afbrænding af olie.  ( beregnet i a)  )

Spørgsmålet i b) giver ingen mening


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2014 af mathon

a)
    kemisk energifrigørelse:

        (63 ton/time) • (103 kg/ton) • (4,2·107 J/kg) = 2,646·1012 J/time = 7,38·108 J/s = 7,38·108 W = 738 MW

b)
    elektrisk nytteværdi
                                       262 MW = 262·106 J/s = 72,78 kWh/s

c)

    nytteværdi
                                       η = (262 MW) / 738 MW) • 100% = 35,5%
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Jamen så fik du jo facit, klar til afskrift ved #4.

Så er alt jo godt, men fik du lært noget ?    :)


Svar #6
08. januar 2014 af anonym1person (Slettet)

Jeg kunne godt bruge en mere uddbybende forklaring, og NEJ jeg afleverer ikke ting, uden at jeg forstår det. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2014 af hesch (Slettet)

a)  Olieenergi pr. time =

63 ton/time * 4,2*107 J/kg =

63000 kg/time * 4,2*107 J/kg = 2,646*1012 J/time      ( Dette er den tilførte energi pr. time )

--------------------------------------------------

b)  Afgiven effekt = 262MW =

262*106 W =

262*106  J/s =

262*106 J/s * 3600 s/time = 943,2*109 J/time        ( Dette er afgiven energi pr. time )

----------------------------------------------------

Nyttevirkning = ( 943,2*109 J/time )  /  ( 2,646*1012 J/time ) = 0,356


Svar #8
08. januar 2014 af anonym1person (Slettet)

Ok. tak for hjælpen til jer begge. 


Svar #9
08. januar 2014 af anonym1person (Slettet)

Men mener du ikke det er kWh/h og ikke kWh/s?


Skriv et svar til: Fysik hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.