Matematik

Partiel afledte

09. januar 2014 af khalidamar (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Nogle der kan hjælpe med, at finde de partielle afledte af denne funktion og derefter bestemme de kritiske punkter:

Jeg er selv kommet frem til:

fx = 2x-3 

fy = -3+3y2 + 6y

Ved dog ikke om resultatet er rigtigt. Og hvordan jeg finder de kritiske punkter herfra. Kan det passe at x er 3/2.?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2014 af peter lind

Du skal ikke smide den anden af variablene i -3xy væk. Hvis du differentiere dette med hensyn til x får du -3y, hvis du differentiere med hensyn til y får du -3x


Svar #2
09. januar 2014 af khalidamar (Slettet)

Mange tak. Kan du umiddelbart fortælle mig hvad jeg skal gøre for, at finde de kritiskte punkter. Skal jeg løse et ligningssystem med 2 ligner med 2 ubekendte


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2014 af mathon

      fx = 2x - 3y

      fxx = 2

      fy = 3y2 + 6y - 3x

      fyy = 6y + 6

      fxy = fyx = -3

      fxx·fyy - fxy2 = 2·(6y + 6) - (-3)2  =  12y + 12 - 9  =  12y + 3  =  3(4y+1)

kritiske punkter

            solve( 2x-3y=0 and 3y2+6y-3x=0,{x,y})    

                               (0,0)   og   (-(3/4),(-(1/2))


Svar #4
09. januar 2014 af khalidamar (Slettet)

Hvordan beregnede du fxy?

Og hvad er de kritiske punkter så?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2014 af mathon

(0,0)   og   (-(3/4),(-(1/2))   --->   (0,0)   og   (-(3/4) ; -(1/2))


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2014 af peter lind

fxy = ∂fx/∂y

Du burde selv kunne løse de ligninger men nu hat mathon gjort det for dig i den sidste linje


Svar #7
09. januar 2014 af khalidamar (Slettet)

Jeg må ikke bruge lommeregneren ellers kunne jeg godt finde punkterne :) Så kan ikke bruge solve


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. januar 2014 af mathon

…men en universitetsstuderende kan vel regne:   

    2x-3y=0 ⇔ x = (3/2)y

    3y2 + 6y - 3x = 0

    3y2 + 6y - 3·(3/2)y = 0

    2y2 + 4y - 3y = 0

    2y2 + y = 0

    2y(y+(1/2)) = 0
 
          y = 0                                 v             y = -(1/2)

          x = (3/2)·0 = 0                                 x = (3/2)·(-(1/2)) = -(3/4)

.

kritiske indre punkter:
                                         (0,0)           og            (-(3/4),-(1/2))


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

... ellers kan trådstarter også kigge her

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1428621

hvor samme opgave kørte for et par dage siden.


Skriv et svar til: Partiel afledte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.