Matematik

Forkorte brøk?

13. januar 2014 af EnStuderende - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg har fået opgaven (5x2+10x)/15x og skal forkorte den. Jeg kan huske, vi i klassen brugte en speciel metode, men jeg har fuldstændig glemt, hvad den går ud på, og hvordan jeg kommer videre herfra. Jeg tror, man startede med at splitte brøken op, men ellers er jeg blank?

Nogen, der kan hjælpe?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. januar 2014 af mathon

                 5x2+10x     5x•x + 5x•2      5x•(x+2)      x + 2
                ------------ = ---------------- = ------------- = --------
                    15x               5x•3               5x•3           3


Svar #2
13. januar 2014 af EnStuderende

Hvordan forkorter og faktoriserer man eksempelvis det her?? :S

(12x + 18y)/(12x - 18y)


Svar #3
13. januar 2014 af EnStuderende

*Glem det tror jeg har forstået*


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. januar 2014 af mathon

Forkorter med 5x


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Brøken kan forkortes med 6.


Svar #6
13. januar 2014 af EnStuderende

Hvordan kommer du fra 5x•x + 5x•2 til 5x•(x+2)?

Kan ikk rigtig huske, hvordan man faktoriserer...


Svar #7
13. januar 2014 af EnStuderende

#5 skriver man så [6(2x + 3y)]/[(6(2x-3y)] ?? Hvad gør man så herefter?


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. januar 2014 af mathon

                    12x + 18y     6•2x + 6•3y     6•(2x + 3y)      2x + 3y
                   -------------- = ---------------- = ---------------- = -----------         x ≠ (3/2)y     y ≠ (2/3)x
                    12x - 18y      6•2x - 6•3y      6•(2x - 3y)       2x - 3y

                                          fælles faktor udenfor parentes     efter at forkorte m. 6
                                                                       


Svar #9
13. januar 2014 af EnStuderende

Kan man så bare fjerne *6?

Hvad så med sådan en som (6x - 11)/(22-12x)

Der er vel ikke noget, der går op i det, så hvordan faktoriserer man det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. januar 2014 af mathon

 
            (6x - 11)/(22-12x)    kan ikke forkortes


Svar #11
13. januar 2014 af EnStuderende

#10 Der står svaret er -(1/2)


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

(6x-11)/(22-12x) = (6x-11) / (2·(11-6x)) = 1·(6x-11) / (-2·(6x-11)) = -1/2


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. januar 2014 af mathon

             Jeg sov i timen.


Svar #14
13. januar 2014 af EnStuderende

Nårh! Nu forstår jeg :) Men hvorfor minus foran? Eller hvordan fjerner du det i parantesen??


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. januar 2014 af mathon

Man sætter udenfor en minusparentes ved at ændre fortegn og regnetegn i parentesen.


Svar #16
13. januar 2014 af EnStuderende

Hvad så med sådan et stykke som (3b-3ab)/(5a-5) ?

Undskyld jeg spørger hele tiden... men skal virkelig have styr på det til eksamen i morgen, hvis nu det er noget, jeg kommer op i :S

I er til stor hjælp!


Svar #17
13. januar 2014 af EnStuderende

#15 Forstår ikke helt? Hvordan sætter man det udenfor en minusparentes?


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Sæt fælles faktorer uden for parentes i tæller og nævner. Forkort så.


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Se forklaringen i #12. I et udtryk

a·b + a·c

kan man sætte a uden for parentes:

a·b + a·c = a·(b+c) .

I en brøk

(a·b) / (a·c)

kan man forkorte med den fælles faktor a:

(a·b) / (a·c) = b / c


Svar #20
13. januar 2014 af EnStuderende

#18 Synes ikke jeg kan finde nogen fællesfaktor? Har prøvet b(3-3a) eller 3b(1-a) i tælleren, men hvordan skal det kunne blive samme faktor i nævneren?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 49 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.