Fysik

Fysik eksamen spg. 2013

17. januar 2014 af Maria55555 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kvasaren:

Den nuværende afstand til kvasaren er 5,67 * 10^9 ly. Kvasaren har forskydningen 0,538.

a) Beregn, hvor mange lysår afstanden til kvasaren er blevet større, mens strålingen fra kvasaren har været undervejs.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Beregn kvasarens hastighed v i synsliniens retning ud fra rødforskydningen. Omsæt afstanden d i lysår til den tid t, lyset har været undervejs. Beregn så den afstand s, som kvasaren har flyttet sig i synsliniens retning i det forløbne tidsrum.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

http://da.wikipedia.org/wiki/R%C3%B8dforskydning

Her finder man formlen:

1 + z = anow/athen

Mon ikke man kan bruge den?


Svar #3
18. januar 2014 af Maria55555 (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvad det lige er jeg skal.. Skal jeg benytte formlen 1 + z = anow/athen, og vil det bestemme hastigheden? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, du skal benytte formlen

1+z = [(1+(v/c))/(1-(v/c))]1/2

til at bestemme hastigheden.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Nu var det bare en formel, jeg saksede fra wikipedia. Hvis jeg ellers forstår formlen korrekt, så er z = 0,538 og anow = 5,67 * 109 ly. Du skal så finde athen. Nu bliver der spurgt om ændringen i afstanden, så resultatet finder du som anow - athen.

Er det ikke en formel, du har i din bog? Det er nok meningen, at du skal bruge noget, der står i din bog.


Svar #6
18. januar 2014 af Maria55555 (Slettet)

Dvs. jeg skal sige 1 + z = [(1+(0,538/5,67*10^9))/1-([(1+(0,538/5,67*10^9)^1/2


Svar #7
18. januar 2014 af Maria55555 (Slettet)

Problemet er nemlig at min bog er på skolen, det er ikke så smart..


Svar #8
18. januar 2014 af Maria55555 (Slettet)

1+0,538 = 5,67*10^9/ athen

derefter isolere athen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nu fremgår det vist ikke særlig klart af den danske wiki-artikel, hvad anow og athen er, men af den tilsvarende engelsksprogede artikel http://en.wikipedia.org/wiki/Redshift fremgår det, at a er den tidsafhængige kosmiske skalafaktor.

#8

Benyt udtrykket i #4 til at beregne hastigheden v.


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

athen = anow/(1+z)

athen = 5,67*109 ly /(1+0,538) = 3,6866 * 109 ly

anow - athen = 5,67 *109 ly - 3,6866 * 109 ly = 1,983 * 109 ly

Det vil være mit bud på en løsning.

Godnat.


Svar #11
18. januar 2014 af Maria55555 (Slettet)

Tusind tak for jeres begges hjælp!! Godnat, og soov godt!


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. februar 2014 af SamAqidi21 (Slettet)

#10 

Formlen 

r_0 = r_e * (1-z) (fra fysik i overblik side 27)

r_0 = nuværende afstand

5,67*10^9 ly = r_e * (1-0,538) = 1,2*10^10 ly 


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. februar 2014 af SamAqidi21 (Slettet)

Undskyld formlen er skrevet forkert 

r_0 = r_e * (1+z) (fra fysik i overblik side 27)

5,67*10^9 ly = r_e * (1+0,538) = 3,7*10^9 ly

5,67*10^9 ly-3,7*10^9 ly=2,0*10^9 ly


Skriv et svar til: Fysik eksamen spg. 2013

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.