Fysik

Bølger i vand, beregn v. Har jeg regnet rigtigt?

20. januar 2014 af CABAL2004 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg tænker I kan fortælle mig om jeg har lavet denne rigtigt :)

En lille båd ligger i en sø. Vandbølger i søen får båden til at gynge op og ned.
Vandbølgerne svinger med perioden 1,8 s. Deres udbredelsesfart v kan beregnes
af følgende udtryk: v= sqrt. ((lampda*g)/(2*pi))

hvor l er bølgelængden, og g er tyngdeaccelerationen.

a) Bestem bølgernes udbredelsesfart.

Lambda = (0.5 * pi) * ( T^2 * g)

            = (0.5 * pi) * (3.24 * 9.82)

            = 49.97 rundet op til 50 :)

v = sqrt. ((lampda*g)/(2*pi))

  = sqrt. ((50 * 9.82) / ( 2 * pi ))

  = 8.83 m*s^1

Passer det?

Tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan vel sige at

v = λ/T <=>

λ = vT

og så indsætte det i formlen.


Svar #2
20. januar 2014 af CABAL2004 (Slettet)

Eh det lader ikke til at det er rigtigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

a) Der er givet en formel til beregning af bølgernes ubredelsesfart. Benyt den sammen med sammenhængen mellem frekvens f = (1/T) og bølgelængde λ:

v = λ·(1/T) , og

v = √(λg/(2π)), dvs

v2 = λg/(2π) .

Divider de to ligninger med hinanden:

v = λg/(2π) / (λ·(1/T)) = Tg/(2π)

hvor T er svingningstiden.


Svar #4
23. januar 2014 af CABAL2004 (Slettet)

Ok tak, så det vil sige at bølgernes udbredelseshastighed er 2.8 m/s !

Hvilket så giver en bølgelængde på λ = v * T = 2.8 m/s * 1.8 s = 5.06 m

Er der ikke en mere direkte ligning for at finde λ uden at kende v ?

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

I det forelagte spørgsmål a) ønskes udbredelseshastigheden v bestemt, og derfor blev der fokusseret på at bestemme v.

Det ses, at     λ = v·T = T2·g/(2π)


Skriv et svar til: Bølger i vand, beregn v. Har jeg regnet rigtigt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.