Matematik

Elementære funktioner

22. januar 2014 af crisronaldo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er igang med en vejledende eksamenopgave, og gået i stå ved en opgave. 

Jeg har vedhæftet opgaven, Vil sætte stor pris på, hvis en af jer er i stand til, at hjælpe mig igennem. 

Tak på forhånd. 

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Aflæs koordinaterne for to punkter på den lineære del af grafen efter år 2000 og bestem så den lineære forskrift

f(x) = ax + b .

c) Løs ligningen f(x) = 14 (mill.)

Af en eller ander grund mangler der lighedstegn og fortegn i det, du indsætter.


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. januar 2014 af PeterValberg

Lad x være antal år efter 2010

Du således kender to punkter: (0; 11,9) og (20; 15,8)
(y-koordinaten f(x) er i mio.)

Den angivne model f(x) = ax + b

Se her [ LINK ] hvordan forskriften bestemmes ud fra to kendte punkter

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

Du skriver (0; 11,9) og (20; 15,8) 

Hvor får du tallene 0; og 20; fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

De findes ved at aflæse på den vedlagte graf. Men hvis x står for antal år efter 2000, er punkterne

(10 ; 11,9) og (20 ; 15,8) .


Svar #5
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

(11,9) & (15, 8) 

a= 8-9/15-11 = -1/4 = 0,25

b = f(x) - ax = 9 - 0,25 * 11 = 6.25

f(x) = 0,25x+6,25

Ser det her rigtigt ud? Har prøvet mig frem med fremgangsmåden vist i linket 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej. 11,9 og 15,8 er y-koordinaterne for de to punkter. x-koordinaterne er det første tal i hvert talsæt. Koordinaterne i hvert talsæt er adskilt af ; .


Svar #7
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

Jeg skal udregne med denne her formel y2-y/ x2-x1

dvs. 11 = x1 9 = y1 og 15 = x2 8 =y2

8-9/15-11 ?? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej. Genlæs #6.

De to punkter er (se #4)

(10 ; 11,9) og (20 ; 15,8)

(x1y1)         (x2 ;   y2)


Svar #9
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

Når nu kan jeg se det! Tak! 


Svar #10
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

a = 15,8-11,9/20-10 = 3,9/10 = 0,39

b = f(x) - ax = 11,9  - 0,39 * 10 = 8

f(x) = 0,39x+8

Ser dette rigtigt ud så? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det ser rigtigt ud. Der skal parenteser omkring tæller og nævner den første mellemregning for a.


Svar #12
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

Super mange tak! 

Hvordan kan jeg gøre rede for hvad tallene a & b fortæller om udviklingen i flytraffikken? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det gøres ved at se på betydningen af tallene a og b i en lineær funktion f(x) = ax + b .


Svar #14
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

Mere uddybelse? Har altid haft et problem med denne slags opgaver, kan aldrig helt gøre rede for tallene


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

For den lineære funktion f(x) = ax + b kan du beregne tallene f(0) og f(1) - f(0) .


Svar #16
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

8 mio stigninger i flytraffikken pr. 0,39 år?? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Nej, ikke just.

Hvad angiver tallet f(0) ?

Hvad angiver forskellen f(1) - f(0) ?


Svar #18
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

Forstår ikke hvad du mener :(?? 


Svar #19
23. januar 2014 af crisronaldo (Slettet)

f(x) = 0.39*0+8??

f(x) 0 0.39*1+8?? 


Brugbart svar (0)

Svar #20
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Tallet f(0) er funktionsværdien til tiden x = 0, dvs. her antallet af flyvninger i året 2000 (der svarer til x = 0).

Tallet f(1) - f(0) er så ændringen pr år i antallet af flyvninger, fra 2000 til 2001. Da funktionen er lineær er denne ændring den samme fra år til år.

Prøv nu at udtrykke de to tal ved tallene a og b i den lineære funktion.


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 43 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.