Fysik

Resistans hjælp

24. januar 2014 af Hejmeddigda (Slettet)

En aluminiumstråd har en resistans på 1,3 ved en temperatur på 273 K.

Peter opvarmer tråden til en temperatur på 373 K. Hvad er resistansens nu? Og hvor mange procent er modstanden øget?

Nogle der kan hjælpe ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2014 af peter lind

brug temperaturkoefficienten for aluminium. Den kan slås op i din bog eller en tabel


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2014 af mathon

                               R = Ro·(1 + α·ΔT)   

               αAl = 0,0043 K-1      


Svar #3
24. januar 2014 af Hejmeddigda (Slettet)

Er dette rigtigt ? 

273K = -0,15celsius

373k = 99,85celsius  

t = -0,15C

a0  = 0,0043 ?C-1 ( Har slået aluminium op i bogen, Orbit B)

R0=Rt/1+a0*t  =  1,3/1+0,0043C*-0,15= 1,3 ohm ved 0 C 

Derefter regner vi resistansen ved 99,85 C

Rt = R0*(1+a0*t) = 1,300839041*(1+0,0043C-1*99,85C) = 1,86ohm 

Nu til procent stigingen:

1,86-1,3 = 0,56

0,56/1,3= 0,43 * 100% = 43%


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det oplyses, at resistansen er R0 = 1,3 Ω ved temperaturen 273 K. Man skal blot benytte værdien for
αAl = 0,0043 K-1

og at ΔT = 100 K .

1 + αAl · ΔT = 1 + 0,43 = 1,43

R = R0·(1 + αAl · ΔT) = 1,43·R0 .

Procentvis stigning:

(R - R0) / R0 = αAl · ΔT = 0,43 = 43 %


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2014 af Hejmeddigda2 (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt, Andersen

Det er jo oplyst at aAl = 0,0043°C-1

Du kan jo ikke bare ændre den til Kelvin lige pludselig? Eller kan man ? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er jo samme enhed her, da de to temperaturdefinitioner har samme skala, og blot forskellige nulpunkter.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2014 af Hejmeddigda2 (Slettet)

#6

Ja, det er rigtig nok. 

Forstår dog stadig ikke helt hvad du laver 

Jeg ville gøre det sådan her.

R = R0·(1 + αAl · ΔT) = 1,3*(1+0,0043C-1*99,85) = 1,857

Er dette rigtigt eller forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er ikke helt rigtigt, at da ΔT = 100 K, ikke 99,85 K.

R = R0·1,43 = 1,3Ω · 1,43 = 1,859 Ω


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. januar 2014 af Hejmeddigda2 (Slettet)

Men jeg omsætter jo de 373k om til 99,85 Celcius, så jeg har de samme enheder.

R = R0·(1 + αAl · ΔT) = 1,3ohm*(1+0,0043C-1*99,85C) = 1,857 ohm


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der er ingen grund til at omregne temperaturerne i K til Celsius. Temperaturforskellen ΔT er præcis 100 K, og man får jo oplyst resistansen ved temperaturen T = 273 K.


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. januar 2014 af mathon

I mange varmeenergi-/indre energi-formler
indgår temperaturforskellen ΔT. Det var derfor
overordentlig praktisk at definere Kelvintemperaturen,
så en temperaturændring på 1 K var lig med en
temperaturændring på 1 C.

                      T2 - T1 = (273 + t2) - (273 + t1) = 273 + t2 - 273 - t1 = t2 - t1

                       ΔTKelvin = ΔTCelcius


Skriv et svar til: Resistans hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.