Matematik

Hvordan bestemmer man definitionsmængden?

24. januar 2014 af Rallerbabz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har fået til opgave at finde definitionsmængden i min aflevering.

Jeg har fået givet følgende funktion: f(x) = ((x^3)-8)/((x^2)-1)

Jeg må ærligt talt indrømme at jeg er helt blank. Jeg har ikke arbejdet med definitionsmængden før, så jeg er på bar bund. jeg har fået givet et hint, at nævneren ikke må give 0. Jeg forventer selvfølgelig ikke at i giver mig resultatet, men gerne en gennemgang fra start til slut på hvordan jeg finder dm på en sådan funktion :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Definitionsmængden for en funktion er mængden af de x, for hvilke funktionens forskrift kan beregnes eller giver mening. Det er korrekt, at nævneren ikke må være 0, da man ikke kan dividere med 0. Man skal altså udelukke løsningerne til ligningen

x2 - 1 = 0

fra definitionsmængden for funktionen.


Svar #2
25. januar 2014 af Rallerbabz (Slettet)

Tak for svar #1 men jeg er stadig ikke helt med på hvordan jeg finder frem til løsningen - altså definitionsmængden.

Jeg prøvede at isolere og finde x, hvilket jeg fik til x=2, betyder det så at dm(f) = [2;uendelig[ eller er jeg fuldstændig forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Dit resultat er ikke korrekt.

Ligningen x2 -1 = 0 er en 2.-gradsligning. Benyt en kendt kvadratsætning til at omskrive venstresiden

(x+1)(x-1) = 0

og benyt så nulreglen til at finde rødderne.

Definitionsmængden for funktionen f(x) er så alle reelle tal undtagen rødderne i denne 2.-gradsligning.


Svar #4
25. januar 2014 af Rallerbabz (Slettet)

#3

Desværre, jeg er ikke helt med. Kan du prøve at beskrive, fra start til slut, hvordan man finder definitionsmængden på en lignende funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man har

Dm(f) = {x ∈ R | x2 -1 ≠ 0} = R \ {x ∈ R | x2 -1 = 0} = R \ {x ∈ R | (x+1)(x-1) = 0}

                                                                                = R \ {-1 , 1}


Skriv et svar til: Hvordan bestemmer man definitionsmængden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.