Matematik

Opklarende spørgsmål vedr. komplekse tal

25. januar 2014 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har følgende spørgsmål:

1)

Et komplekst tal er defineret ved: z = x + iy.

I lærebogen står der:

"For z = 0 this angle θ is undefined. (Why?) For a given z ≠ 0 it is determined only up to integer multiples of 2π since cosine and sine are periodic with period 2π.". Til sidst skriver de så, at vinklen er givet indenfor intervallet -π < Arg(z) ≤ π.

Hvad er det helt præcist de mener her? Hvorfor er θ udefineret - og ikke lig nul for z = 0? Er det fordi det er et punkt og ikke en linje?

Og hvorfor er det, at vinklen ikke må være -π?

2)

En regneregel siger:
"arg(z1z2) = arg(z1) + arg(z2)       (up to multiples of 2π)".

Hvad er det, der menes med "up to multiples of 2π"?

3)

Opklaring af følgende tre linjer (kursivt):

"From (8) and (9) with z1 = z2 = z we obtain by induction for n = 0,1, 2, ...

(13):       zn = rn (cos(nθ) + isin(nθ))

Similarly, (12) with z1 = 1 and z2 = zn gives (13) for n = -1, -2, ..."

I uddraget referes der til:

(8):       |z1z2| = |z1||z2|

(9):       arg(z1z2) = arg(z1) + arg(z2)

(12):     z1/z2 = r1/r2[cos(θ12) + isin(θ12)]

Er her nogen, der kan hjælpe med spørgsmålene?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

1)

For z = 0 er argumentet θ helt ubestemt, da ethvert reelt θ kan benyttes i fremstillingen

z = 0·e

For z ≠ 0 udelukker man -π , da -π og π repræsenterer det samme tal på enhedscirklen, og man ønsker en entydig repræsentation.

2) Argumentet repræsenterer det samme tal på enhedscirklen, hvis man adderer et helt multiplom af 2π.

3) Af (8) og (9) ser man først:

|z2| = |z|·|z| = |z|2 , og

arg(z2) = arg(z) + arg(z) = 2·arg(z) , så

z2 = (r·(cos(θ) + i·sin(θ))2 = r2·(cos(2θ) + i·sin(2θ))

dvs formlen gælder for n = 2.

Dernæst fås, ved antagelse af formlen for et helt n:

|zn+1| = |zn·z| = |zn|·|z| = |z|n·|z| = |z|n+1 , og

arg(zn+1) = arg(zn·z) = arg(zn) + arg(z) = n·arg(z) + arg(z) = (n+1)·arg(z).


Svar #2
25. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#1

Vedr. spørgsmål 1):

Hvis du vælger at multiplicere med en faktor 0 på: z = 0 · ex+iθ = 0 · exe= 0 · ex(cos(θ) + isin(θ)) = 0,

så vil z = 0, uanset hvad den reelle (ex) og den imaginære del (e) er.

Kunne man ikke også svare på spørgsmålet ved, at når z = 0, kigger man kun på et punkt og ikke en linje med en given retning?

Vedr. spørgsmål 2):

Det var nok "up to", der drillede. Det lyder bare som, at man ikke må gange med en højere værdi end 2π, f.eks. 2·2π?

Kan man så tillade at skrive:

arg(z1z2) + 2π  = (arg(z1) + 2π) + (arg(z2) + 2π)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er ikke tale om at gange med 2π. Man kan lægge et helt multiplum af 2π til et argument uden at ændre værdien af det komplekse tal.


Svar #4
25. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#3

Gange?
Hvordan skriver jeg det op, hvor jeg har lagt 2π til på begge sider af lighedstegnet uden at ændre på 'resultatet'?

Et andet bud: arg(z1z2) + 2π  = arg(z1) + arg(z2) + 2π?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kunne skrive

arg(z1z2) ≡ arg(z1) + arg(z2)  (mod 2π)


Svar #6
25. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#5

Mange tak. Jeg går ud fra, at du mente "multiplum" og ikke "multiplom".

Et sidste spørgsmål drejer sig om spørgsmål 3 i #1. Det, der står i kursivt:

"Similarly, (12) with z1 = 1 and z2 = zn gives (13) for n = -1, -2, ..."

Hvad er det, der er pointen med den?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er vel også klart fra svaret i #3, at der er tale om en tastefejl.

Det sidste benyttes til at vise formlen for negative værdier af n. Det kan nu også gøres på denne måde:

Hvis  zn = (r·(cos(θ) + i·sin(θ))n = rn · (cos(nθ) + i·sin(nθ) er vist for heltallige n ≥ 0 , har man så, for
heltallig n < 0:

zn = (r·(cos(θ) + i·sin(θ))n = (r·(cos(θ) + i·sin(θ))-(-n)

                                         = r-(-n)) · (cos(θ) + i·sin(θ))-(-n)

                                         = rn · 1 / ((cos(θ) + i·sin(θ))-n , benyt nu, at -n > 0, så vi kan benytte formlen

                                         = rn · 1 / (cos(-n·θ) + i·sin(-n·θ))

                                         = rn · 1/ (cos(nθ) - i·sin(nθ))

                                         = rn · (cos(nθ) + i·sin(nθ)) / (cos2(nθ) + sin2(nθ))

                                         = rn · (cos(nθ) + i·sin(nθ))

hvorved formlen også er bevist for heltallige negative n.


Svar #8
26. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#7

Du er for vild og jeg kan godt se proceduren med den polære form.

Kunne dette også vises med formel (12) i #0?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det kan det da. Med z1 = 1 er |z1| = 1 og arg(z1) = 0


Svar #10
26. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#9

Med z1 = 1, |z1| = 1, arg(z1) = 0 og z2 = zn, får vi ud fra formel (12):

1/zn = 1/rn [cos(-nθn) + isin(-nθn)]

zn = rn / [cos(-nθn) + isin(-nθn)]


Svar #11
26. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#9

Jeg var måske lidt for hurtig, men hvordan kommer jeg videre fra #10?


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Forlæng med nævnerens kompleks konjugerede, ligesom i #7. Udnyt, at cos(x) er en lige funktion, og sin(x) er en ulige funktion.


Svar #13
26. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#12

Jeg får så:

zn = rn / [cos(-nθn) + isin(-nθn)]

    = rn [cos(-nθn) - isin(-nθn)] / [cos2(-nθn) + sin2(-nθn)]

    = rn [cos(-nθn) - isin(-nθn)]    

    = rn [cos(nθn) + isin(nθn)]    

Kan du bekræfte det?


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13. Ja, det er korrekt.

Svar #15
27. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#14

Tak.

To tillægsspørgsmål. Jeg håber, at du også vil kigge på dem.

1)

Et komplekst tal er givet: z = ex(cos(y) + isin(y)), hvor ex ≠ 0 (kan ikke give nul uanset hvad).

Der står så:

"So here we have an entire function that never vanishes, in contrast to (nonconstant) polynomials, which are also entire but always have a zero, as proved in algebra".

Skal det forstås således, at z aldrig kan give nul, mens et polynomium i form af f.eks.: y = ax2 + bx + c vil give nul, når det differentieres 3 gange? Hvad hvis polynomiet også bestod af et led med ex?

Det kræver vel også, at z ≠ 0, for at det komplekse tal er en "entire" funktion?

2)

Regnelregel for logaritme:

ln(z) = ln(r) + iθ

Hvis nu f.eks. z = -4, så r = √((-4)2+02) = 4, men i lærebogen står der:

"If z is negative real (so that the natural logarithm of calculus is not defined!), then Arg(z) = π".

Den naturlige logaritme er da defineret for 4 her?


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Den komplekse eksponentialfunktion er en hel funktion, der ikke har noget nulpunkt. En hel funktion er en kompleks funktion, der er holomorf på hele den komplekse plan. I modsætning til eksponentialfunktionen står etkvert ikke-konstant polynomium, der også er en hel funktion, men som har et nulpunkt.

Bemærk: -4 = 4·(-1) = 4·e , så

ln(-4) = ln(4) + iπ

er en af de multiple værdier for ln(-4) .


Svar #17
27. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#16

Jeg forstod ikke helt det du skrev først, men det sidste forstod jeg godt.

Kan svaret på 1) forklares ud fra et eksempel som jeg prøvede på i #15?


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, det har ikke noget at gøre med at differentiere et antal gange. Det har noget at gøre med, at ligningen

ez = 0

ikke har nogen løsninger for z ∈ C , mens ligningen

p(z) = 0 ,

hvor z er et ikke-konstant polynomium over C, altid har mindst en løsning for z ∈ C .


Brugbart svar (0)

Svar #19
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Pointen her er, at en kompliceret, hel funktion ikke nødvendigvis har nogen nulpunkter, hvilket eksemplificeres ved den komplekse eksponentialfunktion.


Svar #20
27. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#18

Gav mere mening. Hvordan ser z ud, når det er et ikke-konstant polynomium over C og at det altid har mindst en løsning for z ∈ C?

Jeg skrev før: ax2 + bx + c, men det er jo ikke et komplekst tal.


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.