Matematik

Michaëlis-Menten funktion

27. januar 2014 af ditttte (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg døjer med denne opgave: Produktion af en type ost foregår ved anvendelse af et enzym (samt nogle andre ingredienser, som vi ser bort fra). Man er kommet frem til, at der ved anvendelse af x kg af enzymet produceres P(x) = (ax)/(x+b)

- Det oplyses, at der ved anvendelse af 6 kg enzym produceres 5 kg ost, samt at der ved anvendelse af meget store mængder enzym produceres 10 kg ost. Bestem a og b.

[Vink: P(x) er en Michaëlis-Menten funktion. Benyt dette til at bestemme a og derefter b.] Resultatet skal give a=10 og b=6 Men ved ikke hvordan jeg skal komme frem til det?

Håber nogle kan hjælpe mig :)

Mvh Ditte


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er givet funktionen

P(x) = ax / (x+b) .

Det er oplyst, at p(6) = 5, samt at P(x) → 10 for x → ∞ .

Bemærk, at P(x) = a / (1 + (b/x)) → a for x → ∞ .

Benyt de to oplysninger til at bestemme a og b.


Svar #2
27. januar 2014 af ditttte (Slettet)

Så fordi der står: Ved anvendelse af meget store mængder (∞ mængder) enzym produceres 10 kg ost. Ved jeg at a=10, pga limt --> ∞ y(t) = a 

Er det sådan det skal forstås? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, netop. Da nu a er kendt, benyttes den anden betingelse til at bestemme b.


Svar #4
27. januar 2014 af ditttte (Slettet)

Super mange tak for hjælpen !! :)


Skriv et svar til: Michaëlis-Menten funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.